Kronična Insuficijencija Bubrega Simptomi I Liječenje

Kronična insuficijencija bubrega

Kronična insuficijencija bubrega je bolest kod koje blage, opetovane upale u toku niza godina ozljeđuju bubrege i stvaraju na njima ožiljke, pa time utječu na njihovu djelotvornost iako je ne moraju svesti na minimum. Upalu mogu uzrokovati razne bolesti – uglavnom kronični pijelonefrilis ili glomerulonefritis, ali i dugotrajnija oboljenja kao što su bubrežni kamenci, bubrežne ciste, visoki krvni tlak, a ponekad i prekomjerne količine sredstava protiv bolova.

Ako patite od kronične insuficijencije bubrega, u krvi se postepeno sve više nakupljaju otpadne tvari i kemijski spojevi, bubrezi sve slabije uspijevaju ograničiti količinu vode u mokrači, pa ćete vjerojatno dobiti visok krvni tlak. (Bubrezi upravljaju i krvnim tlakom, uz ostale funkcije, pa visok krvni tlak može biti i uzrok i posljedica kronične insuficijencije).

Simptomi

Simptomi se javljaju postepeno, iako se ne moraju uopće očitovati mnogo godina. Odjednom bolesnik zamjećuje da mokri češće no obično, a može se i osjećati sve umornijim i tromijim. Ako se kronična insuficijencija bubrega pogorša, bolesnik će početi osjećati simptome terminalne insuficijencije bubrega (suprotna stranica).

Učestalost

Učestalost raste s godinama. Smatra se da u RH najmanje 1 osoba od 10 000 ima blaži ili teži oblik kronične uremije. Svake godine se registrira oko 500 novih bolesnika s teškom formom bubrežne insuficijencije.

Opasnosti

Glavna opasnost očito prijeti od stvaranja ožiljkastog tkiva koje poprima sve veću mjeru i može dovesti do terminalne insuficijencije bubrega, što se i događa u 75% slučajeva. Dodatne opasnosti povezane su s visokim krvnim tlakom, anemijom, osteomalacijom i hiperparatireoidizmom. Ove se bolesti ponekad razvijaju zbog toga što bubrezi više ne mogu upravljati ravnotežom kemijskih spojeva u krvi.

Što poduzeti?

Ako zamijetite da morate abnormalno često mokriti, i da to traje dulje od tjedan dana bez očitog razloga, obratite se liječniku koji će vam vjerojatno najprije izmjeriti krvni tlak. Cesto mokrenje povezano s visokim krvnim tlakom zahtijevat će daljnje pretrage, osobito ako je netko u vašoj obitelji imao (ili ima) problema s bubrezima. Vjerojatno ćete morati i na razne pretrage krvi i mokraće, no svakako na intravensku pijelografiju (IVP), a možda i na biopsiju, tj. analizu bubrežnog tkiva.

Liječenje

Samopomoć: svakako se držite liječnikovih savjeta u vezi s ishranom; osobama s insuficijencijom bubrega obično se preporučaju namirnice s niskim sadržajem bjelančevina (vidi akutna insuficijencija bubrega) i nekoliko litara tekućine dnevno. Nemojte uzimati nikakve lijekove bez liječnikovih uputa. Osim toga – što je najvažnije – odlazite redovito na kontrolu, makar se osjećali potpuno dobro, jer se na taj način tegobe mogu rano otkriti, a i podesiti liječenje prema potrebi.

Stručna pomoć: oštećeno bubrežno tkivo (zbog ožiljaka) ne može se obnoviti nikakvom terapijom, ali se pažljivim liječničkim praćenjem može usporiti kronična insuficijencija bubrega i ublažiti njeni neugodni simptomi. Liječnik će vam propisati tablete željeza i vitamina, kao i lijekove protiv visokog krvnog tlaka. Kako bi se spriječio razvitak osteomalacije, uzimat ćete možda i posebni preparat – aluminijev hidroksid. Uz redovne kontrole, pažljivu ishranu i lijekove koji su primjereni vašem stanju ne biste smjeli godinama imati osobitih problema.