Kamenci U Mokraćnom Mjehuru

kamenci u mokraćnom mjehuru

Bubrežni kamenac koji je (možda uz bolove) dopro kroz mokraćovod u mokraćni mjehur razmjerno je malen, pa više manje lako izlazi iz tijela s mokraćom.

Međutim, kamenci koji se stvaraju u samom mokraćnom mjehuru obično su veći od bubrežnih kamenaca, pa se često zadržavaju u mjehuru. Ovi kamenci mogu izazvati neugodne simptome, kao što su prečesti nagon na mokrenje, bolovi pri mokrenju i krv u mokraći (često se krv “istisne” u posljednjih nekoliko kapi). Danas su kamenci mokraćnog mjehura rijetka tegoba, koja postaje sve rjeđa, iako razlog sve manje učestalosti nije poznat.

Ako imate u mokraćnom mjehuru kamence koji su preveliki da bi prirodnim putem izišli kroz mokraćnu cijev, treba ih odstraniti. Ponekad se to može postići (uz opću anesteziju) uvođenjem cistoskopa kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur.

Cistoskop je u tom slučaju opremljen posebnom napravom kojom se kamenci mogu izvući ili zdrobiti na sitne komade koje će “isprati” mokraća. Mjehur se može i otvoriti kako bi se doprlo do kamenca (ili kamenaca). Kamenci se ponekad mogu i pretvoriti u prašinu visokofrekventnim ultrazvučnim valovima, nakon čega se lako izbacuju mokraćom.