Bubrežne Ciste Simptomi I Liječenje

Bubrežne ciste

Postoje dvije vrste bubrežnih cisti. Prva vrsta obuhvaća jednu jedinu vrećicu, ispunjenu tekućinom, koja se iz nepoznatog razloga razvija u bubregu.

Tokom godina cista može polako rasti, iako obično ne uzrokuje probleme ako se na njenoj stijenci ne počne razvijati rak (što je rijetko). Druga vrsta ciste posljedica je naslijeđene bolesti – tzv. policistične bolesti bubrega (policističnog bubrega) tj. prirođeno (kongenitalno) stanje kod kojeg se u oba bubrega razvijaju brojne ciste različitih veličina.

Nije poznato zašto se ciste kod nekih ljudi razvijaju brzo, a kod drugih polako (ili gotovo nikako). Mnoge osobe ne osjećaju nikakvih tegoba zbog cista, iako je u nekim slučajevima moguće postepeno oštećenje koje dovodi do jednog od oblika insuficijencije bubrega.

Simptomi

Jedna jedina cista ne uzrokuje nikakve simptome sve dok ne postane toliko velika da počinje izazivati bolove u donjem dijelu leđa. U tom slučaju moći ćete prstima napipati meku kvrgu. Policistični bubreg ponekad uzrokuje pojavu krvi u mokraći (hematuriju) ili opetovane napadaje kroničnog pijelonefritisa. Doduše, ta je bolest često bez simptoma, iako u nekim slučajevima ciste mogu zauzeti toliko prostora, na štetu normalnog tkiva bubrega, da će se razviti kronična insuficijencija bubrega, pa će se javiti simptomi tog oboljenja npr. umor i sve češće mokrenje.

Učestalost

Broj osoba s bubrežnim cistama je nemoguće procijeniti zato što ih mnogi imaju (obje vrste) i ne znajući za njih. Prisutnost cista se često otkriva samo onda kada neka druga tegoba zahtijeva pregled bubrega. Doduše, poznato je da je policistični bubreg vrlo rijedak. Ta bolest uzrokuje oko 3% slučajeva kronične insuficijencije bubrega; drugim riječima, u prosječnoj godini otkriva se manje od 100 novih slučajeva uznapredovalog policističnog bubrega.

Opasnosti

Ako imate samo jednu cistu, jedina opa­snost prijeti od mogućeg razvitka maligne novotvorevine (tumora), iako se to rijetko događa. Kao što smo napomenuli, policistična bolest bubrega može uzrokovati kroničnu insuficijenciju bubrega, iako su i takvi slučajevi rijetki.

Što poduzeti?

Ako imate samo jednu bubrežnu cistu, vjerojatno će je otkriti tek prilikom pretraga koje se obavljaju iz nekog drugog razloga. S obzirom na mogućnost (iako je ona mala) da bi u cisti moglo biti kanceroznih stanica, liječnik će vas vjerojatno uputiti na posebnu pretragu, tzv. aspiraciju ciste, tj. bušenje ciste iglom i izvlačenje tekućine radi pretra ga. Cista se obično može bezbolno aspirirati uz lokalni anestetik. Ponekad takva cista potpuno iščezne. Ako su stanice ciste normalne, ne treba poduzimati daljnje mjere.

Liječnik može slučajno otkriti da imate policistični bubreg kad vas pregledava zbog neke druge tegobe. Međutim, ako vam je poznato da se ta bolest javlja u vašoj obitelji, svakako se obratite liječniku – ne samo zbog sebe već i kako biste ustanovili hoće li bolest pogoditi i vašu djecu. U svakom slučaju, bili vaši bubrezi zahvaćeni tom bolesti ili ne, morali biste ćešće odlaziti na kontrolu.

Liječenje

Bezbolna benigna cista ne zahtijeva nikakvo liječenje. Ako naraste pa počne izazivati bolove, ili – iako je to rijetko – ako se ustanovi da je maligna, bit će vjerojatno potreban operativni zahvat, tj. odstranjenje zahvaćenog bubrega.

Nema specifične terapije za policističnu bolest bubrega. Ako se prisutnost cista otkrije rano, a nakon toga redovito odlazite na kontrole, liječnik će vam vjerojatno moći pomoći, tj. usporiti napredovanje oštećenja bubrega.