Akutni Pijelonefritis Simptomi I Liječenje

Akutni pijelonefritis

Akutni pijelonefritis (akutni pijelitis) je infekcija bubrega koja nastupa iznenada. Infekcija i rezultirajuća upala djeluju uglavnom na potporno tkivo u kojem su usađeni sićušni filtri, glomeruli.

Infekcija ponekad nastaje djelovanjem mikroba koji krvotokom dospijevaju u bubrege iz nekog drugog dijela tijela. Međutim, u većini slučajeva uzročnici potječu s kože oko otvora mokraćne cijevi. Ako žene ne paze na higijenu tog dijela tijela, osobito prilikom brisanja čmara nakon nužde, bakterije mogu ući u mokraćnu cijev i proširiti se mokraćom u mokraćni mjehur, te mokraćovodima u bubrege.

To će se još vjerojatnije dogoditi ako je iz bilo kojeg razloga normalan tok mokraće začepljen, jer se bakterije razmnožavaju u stagnirajućoj mokraći i ne mogu se tako lako izbaciti mokraćom kao kod neometanog protoka. Iako se time mogu objasniti neki slučajevi akutnog pijelonefritisa, infekcija se ponekad javlja na izgled bez razloga kod inače zdrave osobe.

Simptomi

U većini slučajeva bolest se isprva očituje iznenadnim jakim bolovima u leđima neposredno iznad struka. Iako mogu biti zahvaćena oba bubrega, bolovi su obično jači na jednoj strani, pa se tom stranom šire nadolje prema preponama. Temperatura naglo raste, često i do 40 °C, a bolesnik može imati zimicu i drhtavicu. Mogući su i mučnina i povraćanje, kao i dizurija (teškoće ili bolovi pri mokrenju), te osjećaj stalne potrebe za mokrenjem iako je mokraćni mjehur prazan. Mokraća obično sadrži tragove krvi pa je stoga zamagljena ili ponekad, svijetlocrvena.

Učestalost

Akutni pijelonefritis je česta infekcija u svim dobnim skupinama; u prosjeku se svake godine liječniku zbog te tegobe obraća otprilike 1 osoba na 250. Četiri je puta češća kod žena budući da je mogući ulaz bakterija mokraćna cijev – mnogo kraći kod žena.

Neka stanja koja utječu na slobodni protok mokraće također povećavaju osjetljivost na infekciju, npr. trudnoća (budući da pritisak povećane maternice na mokraćovode smanjuje protok mokraće), bubrežni kamenci, tumor mokraćnog mjehura ili, ako se radi o muškarcu, povećana prostata. Osim toga, i greška u građi urinarnog trakta također povećava opasnost od infekcije.
Opasnosti akutnog pijelonefritisa Ako se odmah počne s liječenjem, vjerojatnost da će nastupiti komplikacije je zaista mala. Kod male djece ili vrlo slabih osoba infekcija se ponekad znade proširiti u krv i uzrokovati otrovanje krvi. Opetovani napadaji mogu biti znak neke osnovne greške u urinarnom traktu koju treba ispraviti.

Što poduzeti?

Ako imate simptome pijelonefritisa, obratite se liječniku. U mnogim slučajevima bit će dovoljni antibiotici i mirovanje u krevetu, i napadaj će popustiti za dan – dva. Međutim, nakon oporavka liječnik će vas vjerojatno uputiti na pretrage krvi i mokraće, a možda i na posebno rendgensko snimanje bubrega – intravenski pijelogram (IVP), te pregled mokraćnog mjehura – cistoskopiju.

Kod zdravih odraslih osoba takve su dijagnostičke pretrage rijetko potrebne nakon jednog jedinog napadaja akutnog pijelonefritisa. Međutim, ako to nije prvi napadaj, te ako se radi o djetetu, liječnik će preporučiti pretrage kako bi se pronašao eventualni osnovni problem i time spriječilo trajno oštećenje bubrega.

Liječenje

Akutni pijelonefritis liječi se mirovanjem u krevetu i lakom ishranom uz dodatne količine tekućine (voćni sokovi ili voda). Liječnik će vam, osim toga, propisati antibiotike koje ćete obično uzimati na usta. U nekim slučajevima – kod djece i staraca, na primjer – bolesnik će morati u bolnicu radi dobivanja hrane i lijekova intravenskom infuzijom. Antibioticima će infekcija biti pod kontrolom već za 24 do 48 sati, iako samo liječenje može trajati nešto duže, ali obično oko desetak dana.