Začepljenje Cerumenom

začepljenje cerumenom

Cerumen luče žlijezde u vanjskom slušnom hodniku radi čišćenja i vlaženja tog kanala. Proizvedena količina cerumena znatno se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Kod nekih ljudi stvara se tako malo cerumena da se on nikada ne nakupi u vanjskom slušnom hodniku. Kod drugih cerumen začepi čitav hodnik svakih nekoliko mjeseci.

Simptomi

U simptome cerumenskog čepa ubrajaju se: osjećaj punog uha, djelomična gluhoća, zvonjenje u uhu i (rjeđe) bolovi u uhu i vrtoglavica.

Liječenje

Samopomoć: cerumen možete često odstraniti laganim uvlačenjem komadića vate u uho. Ako je cerumen tvrd najprije ga razmekšajte maslinovim uljem (ili nekim preparatom napravljenim u tu svrhu) koje ćete zagrijati na temperaturu ruke. Ukapavajte kapljice maslinovog ulja nekoliko večeri sve dok se cerumen ne razmekša tako da ga možete isprati.
Ako radite u prašnoj okolini i skloni ste začepljenju uha cerumenom, razmislite o primjeni čepića za uši na radnom mjestu.
Stručna pomoć: ako ne možete sami odstraniti cerumen. liječnik će štrcaljkom isprati uho mlakom vodom i odstraniti cerumen. Cerumen se često najprije razmekšava kapljicama za uši. Kad ga je teško odstraniti, liječnik će ga istisnuti sondom ili električnim usisnim aparatom.