Tumori Vanjskog Uha

tumori vanjskog uha

Poput svih tumora, i tumori vanjskog uha mogu biti benigni ili maligni. Maligni tumori na uhu su spinaliom ili bazaliom.

Simptomi

Benigni tumor javlja se na vidljivom dijelu uha kao bezbolna bradavica, ili u samom vanjskom slušnom hodniku kao tvrda izraslina koštanog tkiva (osteom). Osteom može biti bez simptoma, osim nakupine cerumena, ili je popraćen simptomima infekcije vanjskog slušnog hodnika.
Maligni tumori na vidljivom dijelu uha počinju rasti poput benignih tumora, tj. kao bradavičaste izrasline. Obično lako prokrvare, a s vremenom se javljaju bolovi. Maligni osteomi u slušnom hodniku izazivaju jake bolove u uhu i krvavi iscjedak.
Tumori vanjskog uha su vrlo rijetki; no svi su maligni tumori opasni, te ako opazite bilo koji od gore opisanih simptoma, odmah se obratite liječniku.

Liječenje

Benigni tumori mogu se odstraniti u bolnici, obično uz lokalnu anesteziju. Maligni tumori mogu se izliječiti radioterapijom ako su u početnom stadiju. Ako to ne pomogne, tumor će odstraniti – i zajedno s njim dio vanjskog uha (ili cijelo vidljivo uho) – u bolnici; nakon operacije se ponekad primjenjuje nastavak liječenja rendgenoterapijom. Tumori u vanjskom slušnom hodniku zahtijevaju i operaciju i rendgenoterapiju. Nakon operacije boravak u bolnici traje jedan do dva tjedna. Ako se tumor liječi u početnom stadiju, prognoze su dobre. Za obnovu vidljivog uha primjenjuje se plastična kirurgija.