Profesionalna Gluhoća

profesionalna gluhoća

Duga razdoblja jake buke od ili iznad 90 dB, naročito ako se radi o zvuku visoke frekvencije, mogu oštetiti osjetljive stanice dlačica što oblažu pužnicu, najdublji dio uha. Posljedica toga je određeni stupanj gluhoće. U zanimanja koja su naročito opasna za nezaštićene uši ubrajaju se rad u tvornici kotlova, vožnja traktora, rukovanje pneumatskim čekićem te sviranje u bučnom rock sastavu (čak i slušanje takve glazbe).

Profesionalna gluhoća – što poduzeti ako je primjetite ?

Perceptivna gluhoća koju uzrokuje oštećenje pužnice je nepovratni proces. Stoga je prevencija bitna. Ako ste izloženi opasnim razinama buke, morate nositi prikladne štitnike za uši. Najdjelotvorniji su naušnjaci. Oni su nalik na slušalice telefonista i gotovo potpuno izoliraju uši od buke. Ako čovjek sa slušalicama mora komunicirati s kolegama – npr. u pilotskoj kabini aviona – na zaušnjake se doda mali mikrofon i slušalice. Vrlo djelotvorni štitnici su i čepići za uši, napravljeni od spužvastog materijala, plastike, voska ili gume.
Ako radite u vrlo bučnoj okolini, odlazite redovito liječniku radi ispitivanja sluha. Gubitak sluha može se otkriti u početnom stadiju, pa poduzmite mjere da spriječite daljnje izlaganje buci koja ga uzrokuje. Ako smatrate da je nivo buke u vašoj radnoj okolini previsok i da ugrožava vaše zdravlje, obratite se referentu za zaštitu na radu i tražite da se izmjeri nivo buke.