Perforacija Bubnjića Simptomi i Liječenje

perforacija bubnjića

Perforacija bubnjića najčešće nastaje uslijed: guranje oštrog predmeta u uho radi olakšanja smetnje, udar od eksplozije i udarac po uhu. Premda je potreban velik pritisak da bubnjić pukne, taj se pritisak može postići i jakom zaušnicom. Drugi uzroci su fraktura lubanje i mnogo češće, infekcija srednjeg uha. Prilikom nekih operacija uha bubnjić se mora probušiti da bi se omogućio pristup srednjem uhu.

Perforacija bubnjića – simptomi

Simptomi perforacije bubnjića su bolovi (obično slabi) u uhu, katkada nagluhost i zvonjenje u uhu i, povremeno, lako krvarenje iz uha. Simptomi obično traju samo nekoliko sati. Postoji i opasnost infekcije srednjeg uha kroz puknuti bubnjić. Sumnjate li na perforaciju bubnjića, obratite se što prije liječniku.

Perforacija bubnjića – liječenje

Samopomoć: da olakšate bolove, pokrijte uho čistom, suhom tkaninom i uzmite sredstvo protiv bolova, npr. Paracet.

Stručna pomoć: liječnik će vam prepisati tablete ili kapsule antibiotika ili za sprečavanje ili suzbijanje infekcije. Morate ići na kontrolu dok bubnjić sam ne zacijeli – obično za jedan ili dva tjedna. Ako ne zacijeli za tri mjeseca, morat će se izvesti manji kirurški zahvat radi presađivanja komadića tkiva (s vašeg tijela) na bubnjić. Taj zahvat obično uklanja tegobu. Kad perforirani bubnjić zacijeli, problema više nema i sluh nije u opasnosti.