Otoskleroza Simptomi i Liječenje

otoskleroza

Kod otoskleroze dolazi do abnormalnog rasta saćaste kosti na ulazu u unutarnje uho što sprečava pomicanje baze stremena, koščice koja titra kad zvučni valovi udare u bubnjić. Stoga će malo zvučnih valova (ili ni jedan) prodrijeti u unutarnje uho, pa se javlja nagluhost (ili gluhoća) konduktivnog (provodnog) tipa. Kod 80% ljudi oboljelih od te bolesti zahvaćena su oba uha, ili istodobno ili jedno za drugim.

Otoskleroza simptomi

Ako se otoskleroza ne liječi, obično polako napreduje prema potpunoj gluhoći na oba uha u razdoblju od 10 do 15 godina. No, u nekim slučajevima (obično kod djece), bolest napreduje brzo. Međutim, ponekad se stanje smiri mnogo prije potpune gluhoće – npr. bolesnik još čuje glasan govor. Često se iz nepoznatog razloga bolje čuje buka okoliša.

S napredovanjem bolesti može doći do gluhoće perceptivnog tipa. Simptom je zujanje u uhu (tinnitus) i bolesnik govori glasnije da nadoknadi nedostatak sluha. Otoskleroza se može pogoršati u trudnoći.

Učestalost

Od otoskleroze boluje jedna od 250 osoba; žene boluju dvaput više od muškaraca; 50% slučajeva javlja se u obiteljskoj anamnezi. Bolest se obično javlja između 20. i 40. godine.

Opasnosti

Postoji opasnost od potpune gluhoće i neizbježne društvene izoliranosti bolesnika. Budući da se ta bolest obično razvija tek u odrasloj dobi, nema opasnosti od govornih mana.

Što poduzeti?

Ako osjetite da ste nagluhi ili da vam zvoni u ušima, obratite se liječniku koji će vam pregledati uši i ispitati sluh. Ako sumnja na otosklerozu, naročito ako imate rođaka koji ima tu bolest, uputit će vas na specijalna ispitivanja sluha.

Otoskleroza liječenje

Ako je bolesnik nagluh samo na jedno uho obično dobiva aparat za nagluhe. No, to je samo pomagalo, ne i lijek. Uobičajeni postupak radi zaustavljanja ili liječenja otoskleroze je operacija koja se zove stapedektomija.

Tom se operacijom popravlja provođenje zvuka tako da se zamijeni nepomični stremen. Stapedektomijom se značajno poboljšava sluh u 90% slučajeva. No u 2 do 5% operiranih slučajeva završava potpunom gluhoćom na operiranom uhu. Katkada se sluh neće poboljšati sve dok se ne resorbira ugrušak krvi koji je ostao u srednjem uhu nakon operacije. Liječnik će uzeti u obzir opasnost od gluhoće kad procjenjuje podobnost operacije za poboljšanje sluha. Na primjer, kod bolesnika s brzom progresijom otoskleroze u oba uha, preporuča se hitna operacija radi sprečavanja potpune gluhoće. Obično se operira samo jedno uho jer će se ipak sačuvati nešto sluha ako operacija ne uspije.

Prilikom stapedektomije perforira se bubnjić, odstranjuje oboljeli stremen i nadomještava sićušnim metalnim ili plastičnim nadomjeskom. Bubnjić zacjeljuje sam od sebe nakon jednog do dva tjedna. Pacijent, koji obično osjeća vrtoglavicu nakon operacije, napušta bolnicu nakon jednog do dva tjedna, a normalne svakodnevne poslove može početi obavljati nakon još dva ili tri tjedna.