Menierova Bolest Simptomi i Liječenje

menierova bolest

Menierova bolest dovodi do povećanja količine tekućine u labirintu. Labirint, komora srednjeg uha ispunjena tekućinom, neprekidno upravlja položajima i pokretima glave i šalje informacije u mozak, što omogućava održavanje ravnoteže. Povećani pritisak što ga uzrokuje višak tekućine iskrivljava ili čak i kida živčane stanice u zidu labirinta ometajući osjet ravnoteže. I susjedna pužnica može biti oštećena, a posljedica je slabljenje sluha. Bolest napada jedno uho, a zatim i drugo kod polovice bolesnika.

Menierova bolest – simptomi

U većini slučajeva simptoma nema ili su blagi, ali se periodično javljaju napadaji. Učestalost napadaja je različita, svakih nekoliko tjedana do svakih nekoliko godina, a traju od nekoliko sati do nekoliko dana.

Glavni simptom je napadaj vrtoglavice, koja može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a često je popraćena šumovima u uhu, oslabljenim ili iskrivljenim sluhom (naročito niskih tonova). Istodobno može doći do jake mučnine i povraćanja. Katkada bolesnik osjeća pritisak u zahvaćenom uhu prije ili tijekom napadaja. U upornim slučajevima bolesti napadaji popuštaju, premda se između napadaja mogu zadržati šumovi u ušima i nagluhost.

Učestalost

Menierova bolest nije česta; od 2000 osoba od nje se razboli godišnje jedna. Iz nepoznatih razloga ona napada uglavnom ljude svijetle puti i plavih očiju. Medicina to još nije uspjela odgonetnuti.

Opasnosti

Kod većine ljudi taj je poremećaj lagan i nestaje sam od sebe, ali se u nekim slučajevima može javiti potpuna gluhoća na jedno ili oba uha. U tim teškim slučajevima javljaju se i tjeskoba i migrena. Opasnost je povezana i s vrtoglavicom zbog koje se bolesnik može lako unesrećiti.

Što poduzeti?

Ako imate opisane simptome, odmah se obratite liječniku. Liječnik će vas vjerojatno poslati u bolnicu na pretrage koje mogu trajati dva do tri dana.
Prva pretraga bit će vjerojatno audiometrija. Ako rezultati upozoravaju na Menierovu bolest, ali ne potvrđuju dijagnozu, ispitivanje će se ponoviti nakon što vas dehidriraju tako da vam ne dopuštaju piti ili vam daju diuretičko sredstvo. I jednim i drugim postupkom smanjuje se količina tekućine (a time i pritisak) u labirintu. Ako drugo ispitivanje pokaže da vam se sluh donekle popravio, to je uvjerljiv dokaz da imate Menierovu bolest.

Ako liječnik još dvoji o dijagnozi, uputit će vas na dodatne pretrage. Prilikom jedne od njih koja se zove vestibularna funkcionalna pretraga, uho se puni vodom različitih temperatura. Nakon svakog punjenja osjećate se kao u vrtlogu od čega vam trepću oči. Trajanje treptanja pokazuje da li je labirint bolestan.
U rijetkim slučajevima može biti potrebna i treća pretraga koja se zove kohleografija; za to ispitivanje potrebna je opća anestezija. Kroz bubnjić se uvodi sonda u obliku igle i registrira se električna aktivnost pužnice.

Menierova bolest – liječenje

Samopomoć: mirno ležanje za vrijeme napadaja može olakšati simptome. Općenito ograničenje uzimanja tekućine (i soli) može smanjiti učestalost i jačinu napadaja smanjenjem volumena tekućine u labirintu.

Stručna pomoć: u većini slučajeva liječnik će preporučiti vazodilatatore da se smanji suvišak tekućine u labirintu: za akutne napadaje možete dobiti i sredstva za umirenje za smanjenje tjeskobe koja može pogoršati napadaj .

Ako u labirintu, usprkos liječenju, ima toliko tekućine da se labirint progresivno oštećuje iako sluh još nije ozbiljno poremećen, obavlja se kirurški zahvat. Kroz kost srednjeg uha buši se u labirint otvor radi drenaže tekućine. Tj. otprilike 70% slučajeva izliječi se vrtoglavica, a tom operacijom ne samo da se sprečava daljnji gubitak sluha u zahvaćenom uhu, nego se on u nekim slučajevima i poboljšava.
Ako je bolest tako teška da vrtoglavica što je ta bolest izaziva dovodi do invaliditeta, labirint se može uništiti operacijom ili ultrazvukom. To će izliječiti vrtoglavicu, ali će nastupiti potpuna gluhoća u zahvaćenom uhu; međutim, gluhoća je neminovna čak i bez liječenja.

Prije no što se odluče na takve drastične operacije, liječnici će uzeti u obzir mnoge faktore, uključujući i stanje pacijentova drugog uha i njegovu dob. U nekim slučajevima Menierova bolest može nestati i bez liječenja.