Labirintitis Simptomi i Liječenje

labirintitis

Labirint, skupina komora ispunjenih tekućinom koje upravljaju ravnotežom, može se inficirati na niz načina – najčešće širenjem virusa iz nosa ili grla (Eustahijevom cijevi) u srednje uho, a zatim u unutarnje uho. Od te infekcije dolazi do upale labirinta i potpunog prekida njegove funkcije.

Labirintitis simptomi

Glavni simptom je jaka vrtoglavica od koje vam se sve oko vas okreće. Oči se polako pomiču u stranu, zatim se naglo vraćaju u prvobitni položaj. Svaki pokret glave pogoršava vrtoglavicu. U nekim slučajevima dolazi do jake mučnine i povraćanja.

Učestalost

Labirintitis nije čest. Godišnje jedna na 1000 osoba zatraži liječničku pomoć.

Što poduzeti?

Ako imate jaku vrtoglavicu, obratite se liječniku prvom prilikom. Ako se ne možete kretati, pozovite kućnu posjetu, tj. liječnika da vam dođe u kuću. Liječnik će vam pregledati uši otoskopom i provjeriti jeste li nedavno bolovali od infekcije dišnih organa kako bi mogao odlučiti da li je labirintitis uzrokom vrtoglavice.

Labirintitis liječenje

Morat ćete mirno ležati u krevetu, tjedan dana ili više, i uzimati sredstva za umirenje. Liječnik vam može prepisati antiemetike (sredstva protiv povraćanja). Simptomi mogu biti zastrašujući, ali liječnik će vas smiriti uvjeravajući vas da će oni ubrzo nestati. Većina slučajeva prolazi za tri tjedna.