Kronična Infekcija Srednjeg Uha Simptomi i Liječenje

kronična infekcija srednjeg uha

Kronična infekcija je infekcija koja traje dugo. Za razliku od akutne infekcije koja naglo bukne i često je bolna, ali obično izaziva mala oštećenja, kronična infekcija je spora, uporna i može izazvati ozbiljna oštećenja. Kronična infekcija srednjeg uha je često posljedica neliječene infekcije uha u djetinjstvu; ta infekcija ili nikada potpuno ne nestaje, tako da neki mikrobi (obično bakterije) uvijek ostaju u uhu, ili konačno nestane, ali ostavlja mjesto osjetljivo na svako novo prodiranje mikroba u sistem. Gnoj koji se stalno stvara zbog kronične infekcije konačno progrize rupu na bubnjiću, pa često oštećuje ili uništava koščice u srednjem uhu; konačna posljedica može biti gubitak sluha.
Kolesteatom je još jedan oblik tog poremećaja koji je potencijalno opasniji zato što se infekcija može proširiti kroz lubanjske kosti u mozak.

Kronična infekcija srednjeg uha – simptomi

Iz uha se povremeno izlučuje sivkasti ili žućkasti gnoj. Može doći do nagluhosti, ovisno o tome koliko vremena infekcija traje. Danas te kronične infekcije nisu ni izdaleka tako česte kao nekad. Godišnje se od tog poremećaja liječi jedna od 400 osoba.

Opasnosti

Ako je infekcija u poodmaklom stadiju, može se proširiti na pneumatske ćelije u mastoidu, pa će biti potrebna operacija koja se zove mastoidektomija. Mogu se oštetiti koščice srednjeg uha, što dovodi do određenog stupnja trajne nagluhosti.

Što poduzeti?

Obratite se liječniku koji će vam pregledati uši otoskopom i vjerojatno vas uputiti na rendgensko snimanje glave da utvrdi je li se infekcija proširila na područje mastoida.

Kronična infekcija srednjeg uha – liječenje

Samopomoć: pazite da uho bude suho i čisto. Obrišite iscjedak kuglicom od vate.

Stručna pomoć: liječnik će očistiti uho sondom omotanom vatom i vjerojatno vam prepisati tablete koje sadrže antibiotik i kapi za uši koje sadrže i kortikosteroid i antibiotik. Time se suši uho i sprečava stvaranje gnoja kroz tri mjeseca; nakon toga se vrši operacija radi poboljšanja sluha. Međutim, ako se iscjedak uporno i dalje stvara, mora se obaviti prethodna operacija da bi se očistilo srednje uho i odstranila sva obližnja inficirana mjesta, npr. krajnici i adenoidne vegetacije.
Glavna operacija, za koju je potreban boravak u bolnici do dva tjedna, može uslijediti čim se iskorijeni infekcija. Ta operacija obuhvaća sanaciju koščica u srednjem uhu: one se mogu zamijeniti metalnim ili plastičnim nadomjescima, ako se ne mogu spasiti. Zatim se oštećeni bubnjić obnavlja transplantatom tkiva, npr. s vene; on ne može zacijeliti sam od sebe zbog nakupine ožiljnog tkiva koje je nastalo od učestalih oštećenja. U 70% slučajeva može se uspješno otkloniti oštećenje i uspostaviti bar dio sluha.