Kolesteatom Uha

kolesteatom uha

Kolesteatom uha je poremećaj koji je teži oblik kronične infekcije srednjeg uha. Nakon učestalih, neliječenih infekcija nastaje u srednjem uhu tvorba orožnjelog tkiva koja se zove kolesteatom. Dok kolesteatom raste, može se inficirati, oštećujući bubnjić, stvarajući gnoj i oštećujući nježne koščice u srednjem uhu. Simptomi kolesteatoma su nagluhost, bolovi u uhu i gnoj koji se izlučuje iz uha. Može se pojaviti i glavobolja, slabost ličnih mišića i vrtoglavica.
Kolesteatom nije tako čest. Pogađa samo osobe koje nisu tražile pomoć da izliječe
dugotrajnu upalu uha. Ako se kolesteatom ne liječi, može progristi svod šupljine srednjeg uha i ponekad uzrokovati epiduralni apsces ili meningitis.

Kolesteatom uha – što poduzeti?

Ako imate bilo koji od opisanih simptoma, a naročito onda kad vam se u anamnezi iz djetinjstva spominje neka tegoba s ušima, otiđite liječniku. Ako liječnik sumnja na kolesteatom morat ćete ići specijalistu na pregled uha i na audiometriju radi ispitivanja sluha. Bit će potrebna i rendgenska snimka mastoida kako bi se vidjelo je li se infekcija proširila. Liječnik će odabrati rješenje koje ovisi o stupnju težine odstranjivanja kolesteatoma. Ako je kolesteatom malen, možda će ga kirurg moći odstraniti i očistiti šupljinu srednjeg uha manjom operacijom uz lokalnu anesteziju. Ako je oštećenje srednjeg uha veliko, otvara se šupljina i čisti. Zatim se buši otvor, iza vidljivog dijela uha u šupljinu srednjeg uha da bi se omogućilo istjecanje gnoja. Pri slijedećoj operaciji obnavljaju se slušne koščice srednjeg uha ili se zamjenjuju metalnim ili plastičnim nadomjescima, a bubnjić se sanira. Kod većine ljudi sluh se značajno popravlja nakon operacije koja zahtijeva boravak u bolnici (otprilike dva tjedna).
Infekcija se ponovno javlja kod 20% ljudi. Nije opasna ako se odmah počne liječiti: liječnik će vam pregledavati uši najmanje jedanput godišnje radi utvrđivanja znakova infekcije. Ako vam je sluh trajno oštećen tom bolesti, može vam pomoći aparat za nagluhe.