Infekcija Vanjskog Slušnog Hodnika

infekcija vanjskog slušnog hodnika

Infekcija vanjskog slušnog hodnika (otitis externa) može biti lokalizirana – npr. furunkul ili apsces – ili generalizirana kad zahvati čitavu oblogu hodnika.
Infekcije uha se često javljaju nakon plivanja zato što je vlažna koža naročito podložna svakoj infekciji koja može biti prisutna u vodi. Još jedan uzrok lokalizirane i opće infekcije je grebenje po unutrašnjosti uha da se olakša svrbež ili da se odstrani cerumen. Infekcije vanjskog uha su vrlo česte, naročito kod mlađih odraslih osoba. Godišnje se jedna osoba na 100 obraća liječniku zbog te tegobe. Ako se infekcija ne liječi, ona se katkada može proširiti i zahvatiti hrskavicu i kost ispod uha.

Simptomi

Prvi simptom je nadražaj u uhu nakon kojega obično slijede bolovi. Može doći i do iscjetka. Ako gnoj začepi vanjski slušni hodnik, može doći do nagluhosti. Svaki pokret uške (same resice) izaziva bol.

Liječenje

Samopomoć: uzmite sredstvo protiv bolova, npr. Aspirin, te stavite na uho komadić tople, suhe vate da smanjite bolove dok ne odete liječniku.

Stručna pomoć: liječnik će vam pogledati u uho otoskopom, te uzeti bris gnoja koji će poslati u laboratorij na analizu. Uho se najprije očisti sondom omotanom vatom; osjetit ćete da će vam se tim postupkom znatno olakšati nadražaj i bolovi. Zatim će vam liječnik prepisati tablete ili kapljice za uši (antibiotske i kortikosteroidne). Uz oprezno svakodnevno čišćenje uha komadićem vate, kapljice ili tablete bi morale smiriti stanje. Ako su bolovi jaki, liječnik vam može prepisati sredstvo za umirenje bolova sve dok infekcija ne nestane.

Kod svih infekcija uho mora biti stalno suho. Znači, ne smijete plivati, nosite štitnike za uši i koristite kapu za kupanje dok se kupate ili tuširate.
Katkada se infekcija vraća, pa je potrebno nastaviti liječenjem. To se često događa kad su uzročnici infekcije gljivice ili ako ste alergični na mikrobe. U tom slučaju liječnik će vam prepisati kortikosteroidnu kremu ili kapi za uši, pa će vaša tegoba s vremenom nestati.