Barotrauma

barotrauma

Zbog zraka koji prolazi kroz Eustahijevu cijev normalna je pojava da se atmosferski tlak u srednjem uhu izjednačava s tlakom u vanjskom uhu. No ako dođe do znatne neizjednačenosti. bubnjić može oštetiti sila koja nastaje zbog nejednakih tlakova (barotrauma).

Do barotraume često dolazi kada se čovjek, koji ima neku infekciju u nosu ili grlu, npr. jaku prehladu, nalazi u avionu. Za vrijeme leta atmosferski tlak u kabini (stoga i u vanjskom slušnom hodniku) snizi se do tlaka na visini od 2000 m. Zrak se obično spušta iz srednjeg uha u Eustahijevu cijev, te izlazi kroz nos ili usta da bi se izjednačio tlak. Čak kada katar ili gnoj blokiraju tu cijev, tlak zraka koji izlazi omogućava mu da se probije kroz tekućinu. Barotrauma se javlja kad se tlak u avionu poveća neposredno prije slijetanja. Zrak se ponekad ne može vratiti blokiranom Eustahijevom cijevi u srednje uho pa će stoga bubnjić biti potisnut unutra.

Barotrama je česta i kod ronilaca koji naglo izranjaju iz dubine bez prethodnog izjednačavanja tlaka.

Simptomi barotraume su bolovi u uhu (katkada vrlo jaki), osjećaj začepljenja uha, a katkada i gubitak sluha. Čovjek može osjetiti zvonjenje u uhu i blagu vrtoglavicu. Simptomi normalno nestaju nakon nekoliko sati.

Barotrauma – što poduzeti?

Ako imate infekciju nosa ili grla, a ne možete izbjeći putovanje avionom, ponesite sa sobom sprej za dekongestiju nosa. Uz to šišajte bombone da stimulirate gutanje što je više moguće. To obično drži Eustahijevu cijev otvorenom i sprečava tegobe. Ako mislite da imate barotraumu, a simptomi ne prođu nakon 24 sata, obratite se liječniku koji može probušiti bubnjić đa bi omogućio istjecanje tekućine iz srednjega uha. Bubnjić zacjeljuje sam od sebe otprilike za tjedan dana.