Akutna Infekcija Srednjeg Uha Simptomi i Liječenje

akutna infekcija srednjeg uha

Akutna infekcija srednjeg uha je virusna ili bakterijska infekcija koja prodire u šupljinu srednjeg uha i stvara upalu. Od te upale otekne Eustahijeva cijev – koja povezuje šupljinu srednjeg uha sa gornjim dijelom ždrijela – i začepi se. Prilikom bakterijske infekcije stvara se gnoj u šupljini srednjeg uha.
Do tog poremećaja obično dolazi nakon infekcije u području nosa i grla, npr. prehlade, kad mikrobi putuju Eustahijevom cijevi u srednje uho. U nekim slučajevima infekcija nastaje nakon perforacije bubnjića koja mikrobima omogućava ulazak u srednje uho. Recidivi – obično kod djece – mogu biti uzrokom katara Eustahijeve cijevi i srednjeg uha.

Akutna infekcija srednjeg uha – simptomi

 Bolesnik obično osjeća punoću u uhu popraćenu jakim probadanjem koje može spriječiti spavanje. Ostali simptomi su povišena temperatura i nagluhost. Ako je infekcija bakterijska i ne liječi se, pritisak gnoja unutar srednjeg uha može na kraju probiti bubnjić, pa nastaje naglo popuštanje bolova iscjetkom gnoja iz uha.

Učestalost

Ta je tegoba vrlo česta kod djece; bar pola njih ima kad tad upalu srednjeg uha zbog uske Eustahijeve cijevi i adenoidnih vegetacija, tj. povećanog “trećeg krajnika”, pa su djeca sklonija infekcijama. Osim toga, njihova Eustahijeva cijev je kraća nego u odraslih, pa infekcija (npr. obični virus gripe) lakše prodire iz nosa i grla u srednje uho.

Opasnosti

Ako je infekcija virusna, opasnost je minimalna. No, ako je infekcija bakterijska i liječenje se previše odgađa, postoji opasnost od kronične infekcije ili širenja infekcije na pneumatske ćelije u mastoidnom nastavku, pa će u tom slučaju biti potrebna operacija, poznata kao mastoidektomija.

Što poduzeti

Ova infekcija ne zahtijeva hitno liječenje, ali se ipak obratite liječniku što je prije moguće. Liječnik će vam detaljno pregledati uši otoskopom i obično može odmah dijagnosticirati stanje bez drugih pretraga.
Ako ste prehlađeni, mogućnost širenja infekcije na srednje uho možete smanjiti, ako se držite slijedećih uputa: sišite mentol pastile da biste oslobodili nosne kanale – to smanjuje mogućnost otoka Eustahijeve cijevi i širenja infekcije – i pazite da vam voda ne uđe u uho.

Akutna infekcija srednjeg uha – liječenje

Samopomoć: da biste donekle smanjili bolove, uzmite Aspirin, a da izbjegnete mogućnost širenja infekcije, stavite na uho čistu, suhu tkaninu.

Stručna pomoć: liječnik vam može propisati vazokonstriktor, npr. kapi ili sprej za nos, da biste otčepili Eustahijevu cijev i time omogućili gnoju, koji se stvara od infekcije, da kapa u nos i grlo. Liječnik vam može propisati i kuru antibiotika koji obično potpuno uklanja bakterijsku infekciju. Ako je infekcija virusna, antibiotik će spriječiti pojavu sekundarne bakterijske infekcije.
Ako je bubnjić nabrekao, liječnik će ga malo zarezati da olakša pritisak gnoja, a time i bolove. Ako se radi o djetetu, to će se obaviti u bolnici uz opću anesteziju. Bubnjić će zarasti sam od sebe, i sluh će se vratiti.