Srčani Blok Simptomi i Liječenje

srčani blok

U normalnim okolnostima brzinom kucanja srca upravlja prirodni električni stimulator koji se sastoji od skupine specijalnih stanica u stijenki desne pretklijetke. Električni impulsi, koji se prenose s tog stimulatora u dvije pretklijetke, a zatim u klijetke, izazivaju ritmička skupljanja srčanog mišića koja zovemo kucanjem srca. Srčani blok nastupa kad zbog smetnji u sustavu sprovođenja impulsa nastane zastoj u prenošenju tako da ritam pretklijetki nije usklađen s ritmom klijetki.

Pri bloku prvog stupnja sporo provođenje srčanih impulsa ne stvara nikakve simptome. Pri bloku drugog stupnja neki od otkucaja pretklijetki ne dospiju do klijetki i puls je nepravilan. Prilikom smetnje koja se naziva srčani blok trećeg stupnja, impulsi uopće ne stižu u klijetke, te one nastavljaju kucati neovisno o stimulatoru i pretklijetkama. Brzina kucanja srca, što je zapravo brzina kucanja klijetki, obično se povećava radi svladavanja opterećenja ili uzbuđenja. No, do ubrzanja više ne dolazi zbog srčanog bloka. Zbog toga srce pumpa premalo oksigenizirane krvi u mozak i druge dijelove tijela u trenutku kad je potrebna pojačana opskrba.

Srčani blok može se javiti bez vidljivog razloga, ali je često povezan s koronarnom trombozom. Prekomjerna doza nekih lijekova, naročito onih koji djeluju na srce, mogu također uzrokovati srčani blok.

Srčani blok simptomi

Cesto simptoma nema. Ako se krećete malo ili niste izloženi emotivnim uzbuđenjima, možda nećete ni znati da imate taj poremećaj. No, potpuni srčani blok (blok trećeg stupnja) izaziva ponekad simptome dekompenzacije srca.
Najteži simptomi javljaju se kod tzv. Stokes-Adamsovog srčanog bloka (Adams-stokesova bolest). Glavni simptom je iznenadan gubitak svijesti, često popraćen grčenjem. Takvi napadaji mogu se javiti ako klijetke, koje kucaju bez kontrole stanica stimulatora, znatno uspore puls ili propuste nekoliko otkucaja, pa srce nekoliko sekundi ne pumpa dovoljno krvi za održavanje normalnog rada mozga.

Učestalost

U Velikoj Britaniji dobiva srčani blok otprilike jedna na 3000 osoba godišnje. Bolest podjednako pogađa i muškarce i žene.

Opasnosti

Nema veće opasnosti da će niži stupanj srčanog bloka izazvati ozbiljne posljedice. Prije pojave umjetnih stimulatora srca (pacemakera) osobe s potpunim srčanim blokom imale su samo 50% izgleda na preživljenje dulje od godine dana. Smrtnost osoba s Adams-Stokesovim napadajima je još razmjerno velika, ali je stalno smanjuje napredak u razvoju umjetnih stimulatora srca.

Što poduzeti?

Napadaji krajnje slabosti i gubitka daha su simptomi mnogih oblika srčanih oboljenja, pa i srčanog bloka. Ako osjetite te simptome – pogotovu ako povremeno gubite svijest odmah se obratite liječniku.

Srčani blok liječenje

Mnogi oblici srčanog bloka ne zahtijevaju liječenje, pa čak ni potpuni srčani blok ako ste postariji i nemate simptoma. Srčani blok povezan s koronarnom trombozom ili Adams-Stokesovim napadajima liječi se općenito umjetnim stimulatorom srca, (pacemakerom), električnom napravom koja preuzima rad neispravnog prirodnog stimulatora srca i sistema sprovođenja impulsa.