Reumatska Groznica Simptomi i Liječenje

reumatska groznica

Reumatska groznica nije stručno govoreći srčana bolest, budući da ona pogađa mnoge druge dijelove tijela. Spominjemo je ovdje zato što najvažnija posljedica reumatske groznice može biti srčana greška. Reumatska groznica počinje s infekcijom grla koju uzrokuju neke vrste streptokoka. Nakon streptokokne infekcije slijedi opća bolest koje su glavni simptomi povišena temperatura i bolovi u zglobovima, a od te bolesti često nastaju upale i oštećenja raznih tjelesnih tkiva.
Bolest može zahvatiti sva tkiva srca, uključujući i osrčje (perikard – opnasta ovojnica srca). No, najčešće napada zaliske i endokard (unutrašnja obloga srca). Osim srca i tjelesnih tkiva, od posljedica reumatske groznice najvjerojatnije će stradati zglobovi. Nekada su srčane tegobe bile mnogo češće od bolesti zglobova kod osoba oboljelih od reumatske groznice; sve do nedavno srčana oboljenja obuhvaćala su 75% svih slučajeva. No, danas se slika mijenja zbog opće primjene antibiotika, pa se sada među osobama koje su imale reumatsku groznicu češće javljaju bolesti zglobova nego srca.

Reumatska groznica simptomi

Najčešće se javlja grlobolja koja brzo prolazi; nakon tjedan dana (ili najviše nakon šest tjedana) počinjete se osjećati loše i grozničavo. Poslije toga simptomi će ovisiti o organu ili organima koje je bolest najviše zahvatila. Kod upale srca rijetko se javljaju prepoznatljivi simptomi. Lakše se prepoznaje bolest zglobova, koja obično pogađa koljena i gležnjeve, ali se može proširiti i na prste, ručne zglobove i ramena. Upaljeni zglobovi, koji su posljedica reumatske groznice, vjerojatno će biti otečeni, osjetljivi na dodir, vrući, crveni i vrlo bolni. Upala obično zahvaća više od jednog zgloba.
U čak 10% slučajeva reumatske groznice javlja se komplikacija, koja se zove koreja, dva do šest mjeseci nakon streptokokne infekcije. Budući da koreja napada mozak, glavni su simptomi nehotični trzaji šaka, ruku i lica. I govor može privremeno biti nerazumljiv. No, trajnog oštećenja nema.
Kod reumatske groznice može se razviti i crveni osip u obliku prstena s bijelim središtem. Takvi osipi (može ih biti nekoliko) obično se javljaju na trupu; nakon nestanka jednog, javlja se drugi. Mogu se pojaviti i reumatski čvorići (kvrge) na zglobovima prstiju, ručnom zglobu, na laktovima ili koljenima. Osip ne svrbi, kvržice ne bole, i sve to s vremenom iščezava.

Učestalost

Reumatska groznica je nekada bila raširenija nego danas; penicilin je djelotvorno oružje protiv streptokokne infekcije grla. No, djeca i odrasli ispod 30 godina su još prilično osjetljivi. Do 1% djevojčica i dječaka u adolescenciji pokazuju znakove da imaju – ili da su imali – srčanu bolest povezanu s reumatskom groznicom.

Opasnosti

Čim ste dobili reumatsku groznicu, očekujte nove napadaje. Prije no što je preventivno liječenje bilo moguće, svako četvrto dijete oboljelo od reumatske groznice, u dobi od 4 do 13 godina, dobilo bi ponovni napadaj. Opasnost se značajno smanjila terapijom antibioticima. No, kod 60% slučajeva reumatske groznice još uvijek postoji sklonost oboljenju od bolesti srčanih zalistaka. Ozbiljnost oboljenja srca je često upravo proporcionalna broju napadaja reumatske groznice. Postoji i neznatna opasnost od dekompenzacije srca kao posljedice vrlo jakog napadaja.

Što poduzeti?

Uvijek se obratite liječniku ako netko iz vaše obitelji ima bolne, otečene zglobove uz neku bolest s povišenom temperaturom. Liječnik će posumnjati na reumatsku groznicu i obratiti posebnu pažnju srcu, pregledavajući ga stetoskopom (fonendoskopom). Dijagnostičke pretrage uključuju analizu uzoraka krvi radi utvrđivanja promjena koje su se mogle javiti kao posljedica reumatske groznice, zatim rendgensko snimanje grudnog koša radi znakova proširenja srca, te elektrokardiogram (EKG). Ako je otečen zglob, bit će potrebno izvući malo tekućine pod lokalnom anestezijom radi otkrivanja uzroka.

Reumatska groznica liječenje

Ako ima znakova smetnji na srcu, liječnik će vas zadržati u krevetu sve dok ne bude zadovoljan vašim stanjem. Ležanje se određuje i onda kad su zahvaćeni zglobovi. Dok ležite, vjerojatno ćete dobivati redovite doze aspirina protiv upale i za olakšavanje bolova. Ako upala ne reagira na tu terapiju, može se dati kortikosteroidni antiinflamatorik kao druga mogućnost.
Dugoročno liječenje antibioticima se gotovo uvijek primjenjuje kod osoba koje su imale napadaj reumatske groznice. Mjerama opreza protiv streptokokne infekcije značajno se smanjila učestalost napadaja; danas samo 4% bolesnika ima više od jednog napadaja. Budući da s brojem napadaja raste opasnost od srčanog oboljenja, smanjenje učestalosti znači da će svaka srčana tegoba, koja nastaje kao posljedica reumatske groznice, biti blaga. Antibiotici se moraju redovito uzimati godinama, što znači da će mlađe osobe morati uzimati antibiotike i u odrasloj dobi.

Dugoročni izgledi

Kad prođe napadaj reumatske groznice, simptoma, ako ih i bude, bit će malo, budući da zglobovi i koža obično potpuno ozdravljuju. Ostaje opasnost od oštećenja srčanih zalistaka, naročito kod osoba koje su imale više napadaja. No, uza suvremeno liječenje poremećaja srčanih zalistaka izgledi su dobri.