Perikarditis Simptomi i Liječenje

perikarditis

Perikarditis je upala perikarda (osrčja). Ako se perikard upali, u prostoru između njega i srca nakuplja se tekućina; taj tzv. perikardijalni izljev može stvarati nove komplikacije. Akutni perikarditis je jak i iznenadni napadaj perikarditisa. Uzrok je obično virusna infekcija, ali može biti i reumatska groznica, zatim bolesti vezivnog tkiva te kronična insuficijencija bubrega. Akutni perikarditis može, premda vrlo rijetko, uslijediti nakon koronarne tromboze ili tjelesne ozljede grudnog koša.

Perikarditis simptomi

Glavni simptom su bolovi, obično u središtu prsa. Bolovi se mogu širiti na lijevo rame, a pogoršavaju se kad duboko dišete, kašljete ili se okrenete. Može se javiti i otežano disanje.

Učestalost

Blagi perikarditis je vjerojatno opća karakteristika virusnih bolesti. No perikarditis, ma kako bio jak, nije popraćen jakim bolovima.

Opasnosti

Glavna opasnost prijeti od perikardijalnog izljeva koji se može povećati tako brzo da se stvara opasni pritisak na srce. Međutim, to se dešava vrlo rijetko. Perikarditis općenito nije težak poremećaj, ali može biti povezan s težom bolesti.

Što poduzeti?

Bolovi u prsima, naročito ako su povezani s otežanim disanjem, mogu biti simptom nekoliko teških bolesti. Znači, ako su bolovi jaki i traju dulje od nekoliko minuta, obratite se liječniku. Nakon pregleda liječnik će vas vjerojatno uputiti na dijagnostičke pretrage, rendgensko snimanje grudnog koša, elektrokardiogram (EKG) i pretrage krvi. Pretrage će mu omogućiti da utvrdi da li su se simptomi pojavili zbog perikarditisa i, ako jesu, utvrditi što je osnovni uzrok te upale.

Perikarditis liječenje

Perikarditis koji se razvio zbog virusne infekcije obično nestaje bez liječenja; za 10 do 14 dana se smiruje i ne ostavlja posljedica. U nekim slučajevima, naročito onda kad je perikarditis povezan s koronarnom trombozom, liječnik može prepisati kortikosteroide radi bržeg ozdravljenja. Ako je perikarditis nastao zbog poremećaja vezivnog tkiva ili metabolizma, treba liječiti osnovnu bolest. Ako perikardijalni izljev ugrožava srce, dio tekućine mora se odstraniti iglom i štrcaljkom. Igla se zabada u osrčje kroz grudni koš. Takvo se liječenje provodi u bolnici, obično pod lokalnom anestezijom.