Nutriciona Kardiomiopatija Liječenje

nutriciona kardiomiopatija

Do ozljede svakog mišića, pa tako i srčanog, može doći zbog nedostatka vitamina ili minerala, te zbog trovanja. Najvažniji oblik takvih kardiomiopatija u razvijenim zemljama javlja se među alkoholičarima – to je tzv. beri-beri srce ili srce alkoholičara. Specijalisti za srčane bolesti pripisuju tu ozljedu otrovnim posljedicama alkohola ili nedostatku vitamina B1, koji je karakterističan za ishranu alkoholičara. I kod drugih osoba, koje nisu alkoholičari, može se javiti ta vrsta kardiomiopatije zbog nedostatka vitamina B1; a ona može biti i posljedica nedostatka kalija u krvi kod osoba koje imaju trajne proljeve ili koje se dugo liječe diureticima.

Simptomi nutricione kardiomiopatije su vrlo raznoliki. Može se pojaviti samo lupanje srca i otečene šake i stopala. Budući da od tog oštećenja može doći do poremećaja srčanog ritma, npr.treperenja pretklijetki, pa i dekompenzacije srca, u bolesnika se mogu javiti simptomi tih poremećaja.

Nutriciona kardiomiopatija liječenje

Nakon što se dijagnosticira nutriciona kardiomiopatija liječenje će se sastojati u ispravljanju grešaka u ishrani. Način liječenja ovisi o okolnostima; no, ako se radi o alkoholizmu, samo potpuna apstinencija može zaustaviti tok bolesti.