Konstriktivni Perikarditis Simptomi i Liječenje

konstriktivni perikarditis

Ako perikarditis (upala osrčja) uzrokuje kronična infekcija, kao što je tuberkuloza, tok bolesti se prilično razlikuje od akutnog perikarditisa. Od dugotrajne upale perikard može odebljati, postati ožiljkast i skupljati se sve dok se toliko ne skupi da ugrozi normalno kucanje srca. Taj poremećaj se zove konstriktivni perikarditis.

Konstriktivni perikarditis simptomi

Konstruktivni perikarditis ima za simptom oticanje nogu i trbuha koje je posljedica nakupljanja tekućine zbog spore cirkulacije krvi. Može se javiti jedan ili svi simptomi dekompenzacije srca ako se odmah ne pristupi liječenju.

Učestalost

Budući da tuberkuloza više nije raširena bolest, konstriktivni perikarditis je sve rjeđi.

Opasnosti

Bez kirurškog liječenja zatajivanje srca je praktički neminovno.

Što poduzeti?

Bez obzira na uzrok, morate se odmah obratiti liječniku ako imate simptome zatajivanja srca. Preporučuju se dijagnostičke pretrage – rendgensko snimanje grudnog koša, elektrokardiogram (EKG), a možda i druga ispitivanja – ultrazvukom ili radioaktivnim izotopima. Liječnik vam može preporučiti i kateterizaciju srca radi detaljne ocjene stanja vašeg srca. Izvršit će se i analiza ispljuvka radi znakova tuberkuloze.

Konstriktivni perikarditis liječenje

U ovom slučaju ne pomažu ni mjere samopomoći ni terapija lijekovima. No, konstriktivni perikarditis se može izliječiti operacijom kojom se odstranjuje zadebljali perikard s površine srca (perikardektomija). Izgledi za potpuno ozdravljenje nakon operacije su vrlo dobri.