Bakterijski Endokarditis Simptomi i Liječenje

bakterijski endokarditis

Endokard je unutarnja obloga srčanog mišića. On oblaže srčane komore, a prekriva i srčane zaliske. Ako je oštećen, npr. kod mitralne insuficijencije, na oštećenom području mogu se nastaniti bakterije – ili povremeno, gljivice – koje su mogle ući u krvotok. Čim se stvori kolonija, bakterije se množe i nastavljaju oštećivati mjesto na kojem rastu. Dijelovi tih kolonija mogu se odvojiti i krvotokom dospjeti u druge dijelove tijela kao embolusi, začepljujući male arterije i sprečavajući prodiranje krvi u tkiva što ih te arterije prokrvljuju. Pumpanje srca ostaje uglavnom i dalje normalno, ali, tom su bolesti prvenstveno zahvaćeni sami srčani zalisci. Množeći se, bakterije uništavaju tkivo srčanih zalistaka koji oslabe i bivaju nedjelotvorni; postepenim uništenjem zalistaka razvija se dekompenzacija srca.

Bakterijski endokarditis simptomi

Nema nekog glavnog, osnovnog simptoma koji bi vas upozorio da bolujete od te bolesti. Možete imati temperaturu, ali će ona rijetko biti viša od 39 °C. Uz to možete osjetiti i iznenadnu zimicu (naročito onda kad se dio bakterijske kolonije odvoji i oblikuje embolus), glavobolju, bolove u zglobovima, iscrpljenost i gubitak apetita. Ako je bolest zahvatila srčane zaliske, mogu se javiti simptomi zatajivanja srca.
Ostali simptomi ovise o lokalizaciji embolusa. Bolesnik može imati bolne kvržice u jagodicama prstiju na ruci ili male modrice iza noktiju. Embolusi se prilično često zadržavaju u mozgu, a to može uzrokovati privremenu slabost jedne strane tijela ili gubitak vida. Gotovo nijedan dio tijela nije siguran od napada embolusa bakterijske infekcije.

Učestalost

Bakterijski endokarditis je rijetka bolest, naročito medu djecom i starijim osobama. Najčešće se javlja između 15. i 55. godine života. Od 250 000 smrtnih slučajeva na endokarditis otpada samo jedan. Bolest podjednako pogađa žene kao i muškarce.
Više od 50% slučajeva bakterijskog endokarditisa javlja se medu osobama s oštećenjima srca od reumatske groznice. Reumatska groznica je posljednjih godina mnogo rjeđa što dovodi do značajnog pada broja oboljelih od bakterijskog endokarditisa. Drugi mogući uzroci (ali mnogo rjeđi) su prirođena srčana mana i sifilis, a bakterijska infekcija se katkada javlja i na mjestu transplantacije srčanih zalistaka. Bakterije mogu ući u krvotok za vrijeme manjih operacija, vađenja zuba i nekih dijagnostičkih pretraga, ali to rijetko dovodi do endokarditisa. Veća opasnost vezana je s velikim operacijama srca.
Osjetljivi ljudi – uglavnom oni koji već imaju neku srčanu bolest – općenito dobivaju kuru antibiotika, obično u tabletama neposredno prije općeg ili zubarskog kirurškog zahvata ili ako im se razviju furunkuli ili druge infekcije kože, budući da je od vitalne važnosti spriječiti ulaženje infekcije u endokard (usrčnicu) putem krvotoka.

Opasnosti

Srce može pretrpjeti trajno oštećenje ako se bakterijski endokarditis ne otkrije i ne liječi ubrzo nakon početne infekcije. I embolusi mogu trajno oštetiti mozak i druge dijelove tijela.

Što poduzeti?

Ako sumnjate da ste oboljeli od bakterijskog endokarditisa, nemojte odgađati posjet liječniku. Budući da su simptomi te bolesti mnogobrojni i raznovrsni, ta se bolest može zamijeniti s mnoštvom drugih oboljenja, pa ćete pomoći liječniku, kod kojega već niste bili neko vrijeme, ako mu naglasite da imate – ili da ste imali – neku srčanu manu ili šum srca ili bilo koji drugi simptom koji se obično dovodi u vezu s endokarditisom.
Ako postoji mogućnost bakterijskog endokarditisa, liječnik će vas po svoj prilici uputiti u bolnicu na dijagnostičke pretrage. Tamo će vam uzeti uzorak krvi radi analize i pretraga da bi se vidjelo koja je vrsta bakterija uzročnik vašeg endokarditisa.

Bakterijski endokarditis liječenje

Liječenje uglavnom ovisi o vrsti bakterije koja je uzrokovala bolest. Liječnik će odabrati najdjelotvorniji antibiotik da suzbije infekciju. Ako je endokarditis dijagnosticiran i djelotvorno liječen u roku od šest tjedana nakon početne infekcije, imate 90% izgleda da ćete potpuno ozdraviti. Od bakterijskog endokarditisa možete postati i anemični, pa će vam liječnik odrediti kuru željeznih preparata koje ćete vjerojatno uzimati u tabletama.