Žutica

žutica

Žutica nije bolest već znak bolesti. Žutica može biti posljedica mnogih bolesti kao što su žučni kamenci, razni oblici hepatitisa, tumori jetre ili gušterače i – rijetko – ciroza jetre (sve su te bolesti opisane na sljedećim stranicama). U nekim slučajevima žuticu mogu izazvati i neki lijekovi – npr. jača sredstva za umirenje.

Ako imate žuticu, koža i bjeloočnice požute zbog povećane koncentracije bilirubina, žućkasto-smeđe tvari u krvi. Bilirubin je otpadni proizvod razgradnje istrošenih (starih) crvenih krvnih stanica. Bilirubin iz krvotoka odlazi u jetru, nakuplja se u žučnom mjehuru kao žuč, prelazi žučovodom u crijeva, pa se napokon izlučuje u stolicu (bilirubin daje stolici smeđu boju).

Ako jetra ispravno ne funkcionira – npr. zbog infekcije kao što je hepatitis – ne dolazi do ekstrakcije bilirubina iz krvotoka, pa se on nakuplja u krvi, zbog čega koža i bjeloočnice požute. Moguć je i jak svrbež. Stolica više nije žuta već svijetlosiva. Osim toga, od bilirubina može potamniti mokraća.

Žutica se može razviti i ako je začepljen izlaz žuči – npr. žučnim kamencem. Bilirubin se nakuplja u žuči, a zatim se izlijeva natrag u krvotok. Još jedan oblik žutice je tzv. hemolitička žutica – simptom hemolitičke anemije. Žutica može biti i nuspojava nekog lijeka.
Ako iz bilo kojeg razloga dobijete žuticu, odmah se obratite liječniku radi temeljitog pregleda. Liječenje će ovisiti o osnovnom uzroku.