Želudac

želudac

Želudac je rezervoar i prerađivač hrane; u njemu se veći dio sažvakane i progutane hrane pretvara u kašu koja se polako cijedi dalje u probavni trakt.

Hrana ulazi u želudac kroz mišićni jednosmjerni “ventil”, sfinkter jednjaka (ezofagealni sfinkter). Pošto je hrana ušla u želudac, snažni mišići želučane stijenke ritmičkim stezanjem gnječe hranu, a kiseline i enzimi, što ih proizvodi sluznica želuca, je razgrađuju. Sve te aktivnosti traju sve dok je hrana u želucu; mišićna aktivnost praznog želuca je mala, te praktički nema oslobađanja kiseline ili enzima.

“Prerađena” tvar polako istječe iz želuca kroz još jedan mišićni “ventil”, pilorični sfinkter, i ulazi u dvanaesnik (duodenum). Dvanaesnik je cijev duga oko 250 mm, i u njoj se izlučuju dodatni enzimi koji pospješuju proces probave prije no što “kaša” pređe u tanko crijevo.

Obično je potrebno oko pet sati da se hrana isprazni iz želuca i dvanaesnika te uđe u tanko crijevo. Prekomjerno stvaranje jakih kiselina i enzima koji djeluju u želucu i dvanaesniku može oštetiti sluznicu koja oblaže stijenku želuca. Osim toga, kod nekih ljudi tu sluznicu mogu lako podražiti neke vrste hrane, lijekova ili tekućina. U većini slučajeva podražaj izaziva samo dobro poznate simptome loše probave. Međutim, u nekim – ozbiljnijim – slučajevima kemijski spojevi u želucu mogu izazvati razvoj čira na sluznici želuca ili dvanaesnika.