Vincentova Bolest Simptomi I Liječenje

Vincentova bolest

Vincentova bolest, koju ponekad nazivaju i akutnim ulcerativnim gingivitisom, je bolna bakterijska infekcija i ulceracija desni, i to obično dijela desni između zuba. Ako se bolest ne liječi, može se proširiti i na ostale dijelove sluznice usta.

Infekcija je rezultat niza faktora – nedostatne higijene zuba i desni, infekcije grla i pušenja. Često joj prethodi gingivitis.

Simptomi

Simptomi se javljaju u toku jednog ili dva dana. Desni pocrvene, oteknu, a ponekad su tako bolne da bolesnik ne može jesti. Nakon nekog vremena na desnima koje krvare, javljaju se ulkusi (čirevi). Bolesnik osjeća metalni okus u ustima, te ima neugodan zadah iz usta.

Učestalost

Vincentova bolest nije česta, i uglavnom zahvaća mlade odrasle osobe. Ako imate simptome Vincentove bolesti, otiđite čim prije zubaru ili liječniku.

Liječenje

Za ublažavanje bolova upale obično se propisuje sredstvo za ispiranje usta. Nakon nekoliko dana, pošto je upala popustila, zubar će vam očistiti zube i desni napravom za skidanje kamenca. Možda ćete dobiti i antibiotik radi suzbijanja infekcije. U nekim slučajevima morat ćete neko vrijeme redovito odlaziti zubaru, i to otprilike svaka dva tjedna.

Pošto je bolest iskorijenjena, zubar će vam možda savjetovati manju operaciju desni budući da Vincentova bolest stvara ožiljke na mjestima gdje se desni sastaju sa zubima. Na mjestu ožiljaka talože se ostaci hrane i naslage (dentalni plak), pa se bolest može ponovno javiti. Ispravljanje desni olakšava higijenu usta i zuba, a poboljšava i njihov izgled.