Usni Čir (Ulkus) Simptomi I Liječenje

Usni čir (ulkus)

Usni čir (ulkus, ulceracija) jest pucanje obloge (sluznice) usta čime se izlaže osjetljivo tkivo ispod sluznice. Svi su usni čirevi prilično slični, iako se uzroci i ozbiljnost oboljenja znatno razlikuju.

Dvije najčešće vrste jesu aftozni ulkusi, koji se obično javljaju kad ste pod stresom, iscrpljeni ili bolesni, te traumatski ulkusi koji su posljedica ozljede usne sluznice, npr. četkicom za zube, hrapavim zubalom, vrućom hranom ili ugrizom usta ili jezika.

Neki su čirevi posljedica infekcije; takav je npr. slučaj kod bolesti herpes simplex, kod koje mjehurići u ustima postepeno prelaze u čireve (ulkuse). U rijetkim slučajevima čir može biti prvi znak tumora usta ili jezika, a čak i neke sistemske bolesti kao što je anemija ili leukemija.

Simptomi

Aftozni ili traumatski čir (ulkus) osjetit ćete obično prvi put kad pojedete nešto pikantno ili kiselo (npr. grejp), jer ćete na tom mjestu osjetiti bol. Svi čirevi izgledaju više manje isto: obično ćete ih moći zapaziti u ogledalu kao blijedožute mrlje crvenih rubova. Aftozni ulkusi su maleni (promjer im je obično 2 do 3 mm), javljaju se ponekad u skupinama postrance u ustima, bolni su i traju do deset dana. Traumatski čir (ulkus) je nešto veći a traje tjedan dana ili dulje. Ako je uzrok traumatskog čira hrapav zub ili zubalo, čir se neće zaliječiti sve dok se ne riješi osnovni uzrok.

Učestalost

Usni čirevi su vrlo česti: prije ili kasnije može ih imati (jednog ili više) jedna osoba na deset. Aftozni ulkusi se najčešće javljaju kod adolescenata i mladih odraslih osoba, a obično su češći kod žena (osobito neposredno prije menstruacije).

Što poduzeti?

Usni čirevi uglavnom nisu značajan zdravstveni problem, te obično nestaju sami od sebe ili nakon mjera samopomoći.

Ako sumnjate da ste zbog okrhnutog zuba ili hrapavog zubala dobili traumatski ulkus, posavjetujte se sa zubarom. S druge strane, ako se čir ne zaliječi u roku od tri tjedna, ili ako često ponovno dobivate čir ili čireve, otiđite liječniku koji će vas pregledati i nastojati otkriti osnovni uzrok. Pri tom će vjerojatno uzeti uzorak krvi za laboratorijsku pretragu, a možda ćete jedno jutro ili poslijepodne morati provesti u bolnici radi biopsije ulkusa (pod lokalnom anestezijom). Laboratorijska pretraga ulceroznog tkiva ukazat će na eventualni osnovni poremećaj, koji ćete tada liječiti.

Liječenje

Samopomoć: u apotekama se prodaju razni preparati i pastile za ublažavanje tegoba i zaštitu izloženog ulceriranog tkiva. Ta sredstva ublažavaju bol i pridonose bržem zalječenju čira (ulkusa). Pomoći će vam i antiseptično sredstvo za ispiranje usta, kao i ispiranje usta toplom vodom. Izbjegavajte pikantnu (osobito paprenu) ili vrlo kiselu hranu sve dok čir ne nestane.

Stručna pomoć:
kako bi vas riješio neugodnog i upornog aftoznog ulkusa (ili više njih) liječnik ili zubar će vam propisati sredstvo za ispiranje usta ili mast s kortikosteroidima.