Upala Slijepog Crijeva – Apendicitis

upala slijepog criejva

Apendiks (crvuljak) je tanka, crvolika vrećica, duga oko 90 mm, koja strši s prvog dijela kolona. Kod biljoždera, npr. kunića, apendiks je razmjerno velik i igra važnu ulogu u procesu probave. Međutim, kod ljudi je razmjerno mali apendiks, kako se čini, samo evolutivni relikt (ostatak), i za sada nije poznato vrši li uopće kakvu funkciju.

Kao i ostatak crijeva, apendiks sadrži bakterije koje su bezopasne sve dok su u ravnoteži. Neki liječnici smatraju da bi apendicitis mogao biti posljedica djelomičnog ili potpunog začepljenja ulaza u apendiks. Začepljenje može izazvati neobično otvrdnula nakupina crijevnog sadržaja (»fekolit«), otekla limfna žlijezda, rjeđe tumor i još rjeđe crijevni paraziti. Bez obzira na mogući uzrok začepljenja, ono može povećati bakterijsku populaciju stagnirajućeg sadržaja vrećice koja otekne, upali se i ispuni se gnojem.

No, apendicitis može izazvati i niz drugih faktora, a često stvarni uzrok upale ostane nepoznat. Nema načina kojima bi se moglo predvidjeti ili spriječiti apendicitis.

Simptomi upale slijepog crijeva

Zbog raznovrsnosti simptoma apendicitis je ponekad teško dijagnosticirati, ma kako iskusan liječnik bio. Simptomi obično nastupaju brzo, često za najviše 24 sata nakon početka upale apendiksa.

Glavni simptom su jaki bolovi u trbušnoj šupljini; isprva se javlja neodređen osjećaj nelagode oko pupka, koji zatim prelazi u sve jače i lokaliziranije bolove u toku nekoliko sati. Ako imate apendicitis, vjerojatno ćete osjećati bolove u ograničenom području u donjem desnom dijelu trbušne šupljine (tj. na mjestu upaljenog apendiksa). Bolovi će se pojačati čak i neznatnim pritiskom na bolno mjesto. Bit ćete grozničavi i osjećati mučninu, a možda i povraćati; izgubit ćete apetit; moguć je i zatvor stolice ili, rjeđe, proljev. Ako osjećate tupe, učestale bolove u donjem dijelu trbušne šupljine, možda imate bolest koja se ponekad naziva »kroničnim apendicitisom«. Međutim, većina liječnika smatra da takvo stanje ne postoji (već da se radi o opetovanim napadajima akutnog apendicitisa).

Učestalost

Svake godine 1 na 500 osoba dobiva napadaj apendicitisa. Bolest može pogoditi svakoga, bez obzira na dob, iako je rijetka kod djece ispod dvije godine.

Opasnosti

Ako se rano dijagnosticira, apendicitis ne predstavlja veliku opasnost. Opasno je, međutim, ako bolesnik misli, u početnim stadijima razvitka upale, da su bolovi posljedica gastroenteritisa, pa uzme sredstvo za otvaranje (laksativ); zbog uzimanja ovakvih sredstava upaljeni apendiks može puknuti (perforirati). Otekli apendiks može puknuti i ako se odlaže s liječenjem. Pošto apendiks pukne, sadržaj apendiksa se izlijeva u trbušnu šupljinu, pa je vjerojatni ishod peritonitis. Doduše, postoji i mogućnost da će omentum, ovojnica koja pokriva crijeva, obaviti upaljeni apendiks, i time omeđiti zahvaćeno područje i spriječiti širenje infekcije. Ako je infekcija ograničena na ovaj način, dolazi do apscesa apendiksa.

Što poduzeti?

Ako osjećate bolove u donjoj desnoj strani trbušne šupljine uz eventualne druge simptome apendicitisa, odmah se obratite liječniku. Nemojte uzimati sredstvo za otvaranje iz razloga što smo ga naveli gore u odlomku.

Liječenje

Liječnik će vam postavljati pitanja o vrsti i nastupu simptoma, te vam pažljivo pregledati trbuh kako bi ispitao mjesto i jačinu bolova. Ako liječnik zaključi da vjerojatno imate apendicitis, uputit će vas odmah u bolnicu. Ako postoji sumnja u pogledu dijagnoze, te ako simptomi pokazuju da operativni zahvat nije hitan, ići ćete možda na dodatne dijagnostičke pretrage, npr. krvnu sliku i rendgensko snimanje trbušne šupljine. U suprotnom slučaju, pristupa se odmah istražnom zahvatu – laparotomiji. Ako je uzrok vašim tegobama apendicitis, gotovo je sigurno da će vam ga tom prilikom i odstraniti. Jedini lijek za apendicitis je brzo kirurško odstranjivanje upaljenog organa. Operacija – apendektomija – je jednostavna i nema velike opasnosti od komplikacija. Apendektomiji se obično može pristupiti čim je laparotomijom utvrđen uzrok tegoba.
Odstranjivanje apendiksa ne utječe na opće zdravstveno stanje te, naravno, sprečava svaki daljnji napadaj apendicitisa.

Ako dijagnostičke pretrage ili laparotomija pokažu da se radi o apscesu apendiksa, kirurg vjerojatno neće odmah odstraniti apendiks, jer operaciju otežava trbušna maramica (omentum) koji prianja uz upaljeni organ. Bolesnik će u tom slučaju primiti velike doze antibiotika radi suzbijanja apscesa, te će vjerojatno biti otpušten nakon nekoliko dana, iako će uzimati antibiotike još nekoliko tjedana. S obzirom na to da će se apendicitis vjerojatno ponovno razbuktati, bolesnika će nakon nekog vremena ponovno primiti u bolnicu radi apendektomije, ali tek pošto pretrage pokažu da je apsces potpuno nestao.