Ulcerozni Kolitis Simptomi I Liječenje

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je dugotrajna bolest koja se očituje razvitkom ozlijeđenih, upaljenih područja – ulkusa – na sluznici debelog crijeva. Ulkusi se mogu najprije javiti u zadnjem crijevu (rektumu) – u tom se slučaju bolest naziva proctitis – pa se postepeno širiti uz kolon. U mnogim slučajevima bolest može s vremenom zahvatiti cijelo debelo crijevo. Nije poznato zašto su neke osobe podložnije ovoj bolesti.

Simptomi

Simptomi se obično javljaju na mahove u toku nekoliko godina. Napadaj ulceroznog kolitisa može uslijediti bez upozorenja, ali i postepeno. Karakteristični rani simptom jesu bolovi u lijevom dijelu trbušne šupljine, koji se ublažavaju nakon izbacivanja stolice; no i samo izbacivanje je bolno, a vjerojatno ćete imati proljev – tamnocrven ili crn od krvi te, u nekim slučajevima, prošaran sluzi. Kod jakog napadaja može se javiti i znojenje, mučnina, pomanjkanje apetita i temperatura do 40 °C.

Učestalost

Ulcerozni kolitis je razmjerno rijetka bolest. Češći je kod žena, i kod odraslih osoba mlađe i srednje dobi.

Opasnosti

Jak napadaj bolesti može biti opasan zbog velikog gubitka krvi; osim toga. toksini koji se stvaraju na mjestima što su zahvaćena ulkusima izazvat će otrovanje krvi. Osobe koje pate od ulceroznog kolitisa 10 ili više godina nešto su izloženije opasnosti od raka debelog crijeva.

Što poduzeti?

Ako imate napadaj bolnog proljeva, s krvi i sluzi u stolici, obratite se liječniku. Jak napadaj je upozorenje da odmah potražite liječnika. Ako laboratorijske analize uzoraka krvi i stolice ne ukazu ni na kakvu infekciju (koja je inače najčešći uzrok ovakvih simptoma), morat ćete otići u bolnicu na daljnje pretrage koje će pomoći liječniku da utvrdi definitivnu dijagnozu. (Ako su bolovi jaki, a krvarenje obilno, te će se pretrage obaviti odmah.) U bolnici će vam pregledati debelo crijevo sigmoidoskopom, a možda i kolonoskopom; pri tim pretragama izvršit će vjerojatno i biopsiju crijevne stijenke. Možda će vas i rendgenski snimiti s barijevom kašom (izvršiti irigografiju).

Liječenje

Samopomoć: ako dijagnoza glasi »ulcerozni kolitis«, vjerojatno će vam nekoliko tjedana trebati liječnička skrb. U tom razdoblju, i nakon toga, moći ćete spriječiti daljnje napadaje ishranom s velikim količinama vlaknaste hrane, kao kod divertikula. Ne bi bilo naodmet ni da u ishrani smanjite količinu mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Bolest mogu pogoršati neki antibiotici širokog spektra koji često izazivaju proljev kao nuspojavu. Ako ste ranije imali napadaje ulceroznog kolitisa, ne zaboravite to spomenuti liječniku (ako mu nije poznata vaša osobna anamneza) – osobito ako mu se obraćate zbog neke infekcije koja bi u normalnim okolnostima zahtijevala propisivanje antibiotika.

Stručna pomoć: uobičajeno liječenje je kura lijekovima, koja traje 4 do 6 tjedana, usredotočena na ulkuse. Uglavnom se primjenjuju kortikosteroidi, u obliku tableta, klistira ili supozitorija (čepića).
Jak napadaj ulceroznog kolitisa liječi se – barem prva dva tjedna – u bolnici. Hranjive tvari i kortikosteroidni lijekovi daju se infuzijom ili, u koncentriranom tekućem obliku, na usta. Kako bi se spriječili daljnji napadaji ulceroznog kolitisa, često se propisuju lijekovi koje bolesnik uzima (u obliku tableta) na neodređeno vrijeme. Ako imate učestale napadaje ulceroznog kolitisa, liječnik vam može savjetovati operaciju, tj. odstranjivanje dijela kolona. Operacija će spriječiti buduće napadaje i eliminirati opasnost od razvitka raka kolona.