Tumori Slinovnica Liječenje

Tumori slinovnica

Neke se stanice u slinovnici mogu razmnožiti i tvoriti tumor. Uzrok nije poznat. Tumori se većinom razvijaju u parotidnoj žlijezdi (iznad čeljusnog kuta), i uglavnom su benigni. Općenito se razvijaju polako u toku nekoliko godina, i žlijezda postepeno otiče. Žlijezda je stalno oteknuta, ali drugih simptoma nema.

U nekim slučajevima postoji opasnost da je izraslina maligna (ili da to postane). Kancerozni tumori žlijezda slinovnica vrlo su rijetki, i na njih otpada manje od 1% ukupnog broja slučajeva raka.

Ako vam je neka od slinovnica otekla, ili ako u ustima osjećate bolove ili tegobe, trebali biste otići liječniku. Možda ćete morati otići i u bolničku ambulantu na snimanje sijalograma – pretragu kojom se utvrđuje da li je uzrok tegobe tumor ili kamenac u izvodnom vodu slinovnice.

Liječenje

Ako se dijagnozom utvrdi tumor, liječnik će vam možda savjetovati kirurški zahvat (mali tumor, koji se olako razvija, možda neće trebati odstraniti, ali je potrebna stalna kontrola). Ako je tumor malignog tipa, te su se njegove stanice počele širiti, primijenit će se radioterapija. Pri operacijama parotidne žlijezde postoji opasnost od oštećenja susjednog živca koji upravlja pokretima donjeg dijela lica. Oštećenje je često neizbježno ako se radi o velkom tumoru, iako se izgled lica često može poboljšati kasnijom, dodatnom operacijom.