Tumori Jetre Simptomi I Liječenje

tumori jetre

Kao i tumori u ostalim dijelovima tijela, tumori jetre mogu biti benigni ili maligni. Benigni tumori su vrlo rijetki i obično se otkrivaju prilikom rutinske pretrage ili pregleda zbog nekog drugog problema. Ako se znatno povećaju i puknu, ovakvi tumori mogu izazvati ozbiljno, akutno stanje – akutni abdomen. Ako (i kada) se otkriju, benigni tumori mogu se obično odstraniti operativnim zahvatom.

Postoje dvije vrste malignih (kanceroznih) tumora. U većini slučajeva radi se o metastazama, tj. sekundarnim tvorevinama malignih tumora koji su se razvili u drugim dijelovima tijela pa se krvotokom proširili na jetru. Oko jedna trećina malignih tumora koji počinju metastazirati širi se na jetru ovim putem; u nekim slučajevima upravo sekundarni rak u jetri skreće pažnju na primarni rak u drugom dijelu tijela (vidi npr. rak pluća). Rak se može početi razvijati i u jetri (primarni rak jetre), iako su takvi slučajevi, kao i benigni tumori jetre, vrlo rijetki.

Simptomi

Ako je tumor jetre sekundarnog tipa, javit će se simptomi tipični za primarni tumor – koji se već liječi. Razvitkom raka u jetri dolazi do povećanog gubitka apetita i težine, loše probave i nelagode u trbušnoj šupljini, i bolesnik se općenito loše osjeća. Obično se javlja žutica, pa koža i bjeloočnice požute.

Što poduzeti?

Ako na sebi zamijetite navedene simptome, obratite se liječniku (pogotovo ako se razvije žutica).

Liječenje

Na žalost, izgledi su loši, ako se rak proširio na jetru, a isto vrijedi i za primarne maligne tumore jetre. U nekim slučajevima napredovanje bolesti može se usporiti citostaticima.