Tumor Usta I Jezika Simptomi I Liječenje

tumor usta i jezika

Tumori se mogu razviti posvuda u ustima i na ustima – osim na zubima. Postoje dvije su vrste  tumora – benigni i maligni. Osnovni uzroci obiju vrsta su nepoznati.

Benigni tumor je obično kvrga, koja polako raste i ne utječe na okolna područja. Maligni tumor je oblik raka. Njegove stanice ne ostaju na jednom mjestu već se šire u okolinu, a zatim i dalje. Maligni tumori jezika šire se obično u toku nekoliko mjeseci, dok se tumori u ostalim dijelovima usta šire polaganije, u toku nekoliko godina.

Jedan od oblika sporo rastućeg malignog tumora, koji se javlja na gornjoj usni ili nedaleko od nje, poznat je pod nazivom bazaliom; to je vrsta raka kože koju smo detaljno opisali na drugom mjestu (vidi bazaliom, kao i tumori slinovnica).

Simptomi

Benigni tumori usta javljaju se obično pojedinačno. Tumor se isprva javlja kao mala, svijetla kvrga koja polako raste u toku mnogo godina. Ako postane vrlo velika (tj. ako joj promjer postane veći od 10 mm), kvrga može izazvati tegobe kod namještanja zubala, a može nastati i izvjesno iskrivljenje izgleda lica.

I maligni tumor se javlja pojedinačno, kao mala svijetla kvrga, ali zatim prelazi u ulkus (čir) tvrdog, uzdignutog ruba i osjetljivog središta koje lako prokrvari. Ulkus raste i nagriza okolno područje u ustima. Povećanjem ulkusa kancerozne stanice šire se na jezik, pa mišići jezika postanu kruti i ukočeni, izazivajući tegobe pri jelu, gutanju i govoru. Maligni tumori obično nisu bolni sve dok ne dostignu uznapredovali stadij.

Učestalost

Maligni tumori usta vrlo su rijetki, i pogađaju godišnje otprilike samo jednu osobu na 25 000. Vrlo su rijetki kod ljudi mlađih od 40 godina, a najčešći kod osoba koje su prešle šezdesetu. Tumori usta češći su kod muškaraca. Benigni tumori su vjerojatno isto toliko rijetki koliko i maligni.

Opasnosti

Benigni tumori obično nisu opasni. Kod malignih tumora postoji opasnost širenja (metastaziranja), pa je prognoza to slabija što se kasnije otkriju i liječe.

Što poduzeti?

Ako u ustima zapazite ili osjetite kvrgu, čir ili neobjašnjivu promjenu boje – koji traju dulje od tri tjedna, ako vam zubalo više dobro ne pristaje, ili ako vam je jezik postao ukočen i tvrd, obratite se liječniku.
Ako je uzrok tegobe tumor, liječnik će izvršiti biopsiju, tj. uzeti mali uzorak tkiva za laboratorijsku pretragu kojom se utvrđuje je li tvorevina benigna ili maligna. Postupak je posve bezbolan i, u stvari, jednostavan, te uz lokalnu anesteziju traje nekoliko minuta.

Liječenje

Većina benignih tumora ne izaziva tegobe, pa ih liječnik, obično samo prati uz polugodišnje ili godišnje kontrole kako bi provjerio da nisu postali maligni.
Veliki benigni tumori na usnama mogu se odstraniti, a izgled lica vratiti u prvobitno stanje jednim ili više zahvata plastične kirurgije. Izgled desni može se obično popraviti specijalnim zubalima ili pločama (protezama).
Liječenje malignih tumora, te njegova uspješnost, zavisi o stadiju bolesti. Ako se tumor otkrije rano i nije se proširio, odstranjuje se kirurškim putem. Ako se tumor proširio, kancerozne stanice uništavaju se radioterapijom. U nekim slučajevima radio terapija se kombinira s citostaticima. Oko 75% rano dijagnosticiranih tumora usta i jezika može se potpuno izliječiti.