Salmonela Simptomi I Liječenje

Salmonela

U tijelima domaćih životinja i ptica često su prisutne bakterije – salmonellae – iako životinje ne moraju pokazivati nikakve znakove infekcije. Međutim, ako meso inficirano salmonelama pojede čovjek, mogu se uz gastroenteritis javiti i drugi neugodni sifnptomi. Salmonele se ne mogu uništiti dubokim smrzavanjem, a možemo ih naći i u svježem, na izgled “sigurnom” mesu. No, salmonele se mogu uništiti temeljitim kuhanjem. Zato do infekcije znade doći ako se meso dovoljno ne odledi prije kuhanja, te se temeljito ne skuha.

Isto tako, ponekad se meso nakon klanja ne zamrzne dovoljno brzo, pa se zbog tog zakašnjenja mali broj bakterija, koje su obično prisutne u mesu, može razmnožiti i inficirati meso.
Salmonela (stručno salmoneloza, u daljnem tekstu salmonela) se ne širi samo inficiranim mesom. Bakterije mogu preći s jedne osobe na drugu i dodirom (preko prstiju osobe koja rukuje inficiranim mesom ili je nedavno preboljela ovu bolest).

Simptomi

Glavni simptom je proljev. Proljev je često popraćen bolovima u trbuhu, povraćanjem i groznicom; ponekad ima i krvi u stolici. Vrsta i stupanj proljeva uvelike se razlikuju: od samo jedne ili dvije meke stolice dnevno do akutnog, vodenastog proljeva svakih 10-15 minuta. Ako to potraje nekoliko sati,može doći do potpune iscrpljenosti i dehi-dratacije (vidi niže Opasnosti salmonele). Razmjerno blag oblik salmonele može se često pogrešno smatrati gastroenteritisom.

Učestalost

Osim povremenih malih epidemija, salmonela se često specifično ne utvrđuje budući da se stolica većine osoba sa »želučanim smetnjama« ne analizira. Nitko stoga ne zna koliko se slučajeva ove bolesti dijagnosticira kao gastroenteritis.

Opasnosti

Ako se uzročnici (bakterije) prošire iz probavnog trakta u krvotok, mogu se nastaniti u drugim organima – npr. u bubrezima, žučnom mjehuru, srcu ili zglobovima – te tu izazvati upalu, a i apscese. Doduše, to se rijetko događa. Većina infekcija salmonela je blaga i prolazi sama od sebe bez liječenja. U teškim slučajevima, prekomjerni gubitak tjelesne tekućine zbog učestalog proljeva može dovesti do smrti zbog dehidratacije.

Što poduzeti?

Ako imate proljev koji traje dulje od tri dana, ili groznicu s proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, obratite se liječniku. Dijagnostičke pretrage opisali smo u članku o gastroenteritisu. Ne zaboravite daje novorođenčetu ili malom djetetu, koje teško po vraća ili ima jaki proljev, potrebna liječnička pomoć u roku od nekoliko sati.

Liječenje

Ako se infekcija salmonelom proširi iz probavnog trakta, liječenje će zavisiti o rezultirajućem oboljenju – bilo ono specifično ili opće. Inače je liječenje potpuno isto kao kod gastroenteritisa i može se očekivati potpuno izlječenje.

U vrlo rijetkim slučajevima, iako vas proljev više ne muči te se dobro i zdravo osjećate, u probavnom traktu se može zadržati određeni broj živih salmonela koje se od vremena do vremena izbacuju sa stolicom. Ove zaostale bakterije rijetko se zadrže u probavnom traktu dulje od tri mjeseca, iako predstavljaju stalnu opasnost, jer mogu prenijeti infekciju.

U tom slučaju, vi ste “kliconoša” pa će vam liječnik vjerojatno davati antibiotike. Ako znate da ste imali salmonelu, morate ne samo posebno paziti na pranje ruku nakon svake velike nužde već i povremeno odlaziti liječniku, koji će u toku slijedećih nekoliko mjeseci provjeravati izbacujete li još uvijek žive mikroorganizme.