Rak Želuca Simptomi I Liječenje

rak želuca

Rak želuca obično počinje kao čir na sluznici želuca. No, to ne znači da će te, ako imate čir želuca, neizbježno dobiti rak; vjerojatnost da će do tog doći vrlo je mala. Ne zna se zašto mali broj čireva želuca postaje kancerozan. Kao kod svih vrsta raka, maligne stanice mogu metastazirati, tj, proširiti se na druge organe, npr. pluća ili jetru.

Simptomi

Prvi su simptomi tako podmukli da se bolesnik često i ne obazire na njih, npr. neodređeni osjećaj loše probave – nelagoda i povremeno povraćanje – popraćen gubitkom apetita. Kako bolest napreduje, mogući su jaki bolovi u gornjem dijelu trbušne šupljine, gubitak težine, često povraćanje kao i znaci dugotrajnog krvarenja; vidi – npr. anemija, ili tragovi krvi u bljuvotini i stolici (izmetinama).

Učestalost

Rak želuca je u nas na drugom mjestu po učestalosti. U žena je po učestalosti na trećem mjestu, s godišnjom incidencijom od 29 na 100 000 stanovnica. Dva je puta češći kod muškaraca, a izgledi se povećavaju s godinama starosti. Najčešći je u dobi 60-69 god. u muškaraca, a 70-79 god. u žena.

Opasnosti

Ako se prilikom otkrivanja raka želuca ustanovi da je previše uznapredovao kako bi ga se odstranilo, neće ga se moći izliječiti nikakvom terapijom, iako se simptomi mogu lijekovima ublažiti kroz mnogo godina.

Što poduzeti?

Ako ste prvi put u životu dobili simptome loše probave, ili ako se uobičajeni znaci loše probave odjednom izmijene, odmah se obratite liječniku. Dugotrajni čir želuca – iako to nije slučaj sa čirom dvanaesnika – može se ponekad razviti u rak želuca, i to je jedan od razloga zbog kojih liječnici preporučuju kirurško odstranjivanje čira želuca koji ne zalječuje ili se vraća. Ako uz lošu probavu ustanovite da ste izgubili apetit, a to traje dulje od dva ili tri dana, ne zaboravite to reći iiječniku koji će vas, s obzirom na mogućnost raka želuca, poslati u bolnicu na endoskopiju i snimanje s barijevom kašom, a vjerojatno i biopsiju želuca.

Liječenje

Samopomoć: ako vas duže vremena muči loša probava povezana s gubitkom apetita, nemojte se tome samo prepustiti, već se odmah obratite liječniku. Ovo je jedina moguća mjera samopomoći.
Stručna pomoć: ako se bolest otkrije dovoljno rano, rak će se odstraniti (zajedno s malim dijelom okolnog tkiva želuca) operativnim zahvatom.
Ako se operativni zahvat ne može izvesti, razvoj raka može se u nekim slučajevima usporiti radioterapijom i/ili citostaticima (lijekovima protiv raka odnosno novotvorevina).
Dugoročni izgledi
Izgledi na potpuno izlječenje su bolji ako se tumor rano odstrani. Čak i kad se tumor ponovno pojavi, simptomi se često mogu ublažiti – lijekovima i radioterapijom – kroz mnogo godina. Smatra se da bolesnici bolje reagiraju na terapiju ako se odlučno bore protiv bolesti.