Rak Jednjaka Simptomi I Liječenje

Rak jednjaka

Ako se stanice u sluznici jednjaka počnu brzo razmnožavati i stvore maligni tumor, doći će s vremenom do suženja i stezanja prolaza koji vodi u želudac.

Uzrok je nepoznat, iako se rak jednjaka dovodi u vezu s dugotrajnim izlaganjem nadražujućim tvarima kao što su dim cigarete i alkohol.

Simptomi

Glavni simptom je otežano i bolno gutanje, koje se brzo pogoršava. Isprva se teško guta samo kruta hrana, ali se tegobe kasnije javljaju i s tekućom hranom. Dodatni simptom je sve brži gubitak težine. Ponekad se podrigivanjem izbacuje krvlju obojena sluz.

Učestalost

Jednjak raka je vrlo rijedak, i javlja se samo kod 1 osobe na 15 000. Muškarci su dva puta podložniji nego žene, a čini se da su najugroženiji strastveni pušači i osobe koje mnogo piju u dobnoj skupini od 50 do 60 godina. Ako se bolest rano otkrije, izgledi na uspješno liječenje su prilično dobri.

Što poduzeti?

Ako vam se čini da vam hrana zapinje u ždrijelu kad je nastojite progutati, odmah otiđite liječniku. Iako je mogućnost da se radi o kanceroznom tumoru mala, liječnik će vas poslati na dijagnostičke pretrage – rendgensko snimanje s barijevom kašom, endoskopiju i biopsiju. Ako pretrage utvrde rak jednjaka, zahvaćeni dio se obično uklanja kirurškim putem. Nakon toga slijedi radioterapija kako bi se potpuno uništile eventualno preostale stanice raka. Ako operacija nije moguća, primjenjuje se radioterapija kako bi se usporilo napredovanje bolesti. Ponekad se koriste i citostatici.