Rak Debelog Crijeva Simptomi I Liječenje

rak debelog crijeva

Kod raka debelog crijeva (tj. kolona i rektuma), abnormalne se stanice množe i tvore ulcerozno područje koje lako krvari ili suženje koje sprečava prolaz fecesa (izmetina). Ako se ne liječi, bolest se širi duž crijevne stijenke te kroz nju na susjedne organe u trbušnoj šupljini; stanice raka mogu ući i u krvotok i napadati druge dijelove tijela. Uzrok malignitetu u debelom crijevu nije poznat, iako je jedan od mogućih važnih faktora ishrana s vrlo malo vlakana.

Simptomi raka debelog crijeva

Glavni simptom – koji se ne smije zanemariti ako traje dulje od 10 dana – je promjena stolice, tj. jači zatvor ili proljev. I prisutnost krvi u stolici zahtijeva uvijek odlazak liječniku – nemojte nikada pretpostaviti da je to samo posljedica hemoroida.

Mogući su i neodređeni simptomi loše probave, kao i bolovi s osjetljivošću u donjem dijelu trbušne šupljine. Katkada je glavni simptom samo kvrga u donjem desnom dijelu trbušne šupljine. U nekim slučajevima nema simptoma, sve dok se rak ne očituje opstrukcijom crijeva ili peritonitisom kao posljedicom perforiranog kolona.

Učestalost

Rak debelog crijeva u nas je po učestalosti na trećem mjestu među malignim tumorima; Raku debelog crijeva podliježu podjednako muškarci i žene. Može se javiti u svakoj dobi, iako je češći kod osoba koje imaju ulcerozni kolitis i više od 40 godina (osobito ako su prešle šezdesetu ili sedamdesetu).

Opasnosti

S obzirom na to da se većina oblika raka u debelom crijevu razvija i metastazira (širi) vrlo polako, imat ćete 80% izgleda na potpuno izlječenje, ako se bolest rano dijagnosticira. Ako se maligni proces već proširio izvan crijeva, izgledi su znatno nepovoljniji.

Što poduzeti?

Ako zapazite neki od navedenih simptoma, obratite se liječniku koji će vam pregledati trbuh, a zatim prstom (u gumenoj rukavici) ispitati rektum kako bi utvrdio eventualnu prisutnost izrasline. Možda ćete morati donijeti i uzorke stolice radi laboratorijske analize. Ako liječnik sumnja na prisutnost raka – ili benignog tumora debelog crijeva – morat ćete otići u bolnicu na pretrage kao što su irigografija (rendgensko snimanje s barijevom kašom), sigmoidoskopija i, eventualno, kolonoskopija.

Liječenje

Najbolji “lijek” za ovu vrstu raka, ako nije previše uznapredovao, jest operativni zahvat. Ako se rak razvio u kolonu, odstranjuje se kancerozno tkivo s dijelom zdravog tkiva s obje strane, a zatim se oba kraja crijeva sašiju. Ovakav zahvat zovemo resekcijom crijeva. Ako se rak nalazi u rektumu, obično je potrebna kolostomija.
Ako je rak previše uznapredovao, pa je operativni zahvat neizvediv, njegovo se napredovanje često može zaustaviti radioterapijom i/ili citostaticima.

Dugoročni izgledi

Ako se rak debelog crijeva otkrije dovoljno rano, pa se može izvršiti operativno odstranjivanje, izgledi su vrlo dobri. Većina osoba kojima je operiran rak debelog crijeva preživi bez zdravstvenih tegoba pet i više godina. Uspjeh liječenja je manji kod bolesnika koji se liječe samo radioterapijom i citostaticima.