Promjena Boje Zuba

Promjena boje zuba

Zubi mogu promijeniti boju iz niza razloga (što ne smijemo brkati s neznatnim požućenjem koje se javlja s godinama). Od pušenja zubi mogu posmeđiti, dok mrtvi zub posve posivi. Neki lijekovi, npr. tetraciklin, mogu poremetiti stvaranje cakline, ako se uzimaju u velikim dozama u djetinjstvu.

Teški oblici nekih dječjih infekcija, npr. hripavca ili ospica, mogu također izmijeniti boju dijela zuba. Prevelika koncentracija fluorida u vodi, kakvu nalazimo u nekim dijelovima Afrike, može izazvati fluorozu — bijele ili smeđe mrlje na zubima. To se, naravno, ne događa u područjima gdje se kontrolirana količina fluorida dodaje u vodu kako bi se time spriječilo propadanje zuba (karijes).

Liječenje

Ako je dekoloracija površinska, zubar će očistiti zub rotirajućom napravom za poliranje i pastom za poliranje. Dublja dekoloracija ispravlja se pričvršćivanjem obloge od čvrstog, bijelog plastičnog materijala na zub, ili stavljanjem porculanske krune. Ako je posivjeli mrtvi zub previše krhak, do čega često dolazi zbog punjenja (plombiranja) šupljine korijena, kruna se može obrušiti do desni i nadomjestiti krunom na zlatnom “kočiću”.