Problemi S Neizraslim Zubima Liječenje

Problemi s neizraslim zubima

Ako djetetu ne izrastu stalni (drugi) zubi, ono kasnije može imati problema sa zubima, ako se ne poduzmu mjere za sprečavanje ili liječenje stanja.

Pojava stalnih zuba kod djeteta može izostati iz jednog od sljedećih razloga:
– U većini slučajeva, stalne zube uništio je rani karijes ili nesretan slučaj. Ranom karijesu najviše su podložni kutnjaci i pretkutnjaci.
– Stalni zubi se nisu možda ni razvili. To se najčešće događa s gornjim sjekutićima i pretkutnjacima.
– Stalni zubi su se možda razvili, ali se zbog utiskivanja u korijen susjednog zuba nisu mogli probiti kroz desni. Do utiskivanja najčešće dolazi kod gornjih očnjaka, pretkutnjaka i umnjaka.

I gubitak jednog kutnjaka zbog karijesa u djetinjstvu može izazvati niz problema u kasnijem životu. Na primjer, odgovarajući kutnjak u drugoj čeljusti imat će tada previše prostora za rast, te može ometati žvakanje. Prilikom žvakanja čeljust se pokreće lijevo-desno kao i gore-dolje pa će kutnjak, ako upadne u prazan prostor između zuba iznad ili ispod sebe, sprečavati bočno pokretanje čeljusti. Hrana se stoga neće temeljito sažvakati, i kutnjak će vjerojatno trebati izvaditi.

Čest je i slijedeći problem: budući da zubi s obje strane kutnjaka koji nedostaje nemaju oslonca, postepeno će se izviti ili nagnuti u desnima. Ponekad će dijete zbog toga, tj. zbog nedostajućeg kutnjaka i izvijenih zubi, izbjegavati žvakanje tom stranom usta. U vrlo rijetkim slučajevima žvakanje samo jednom stranom usta može napregnuti čeljusne zglobove i izazvati bolove pri jelu.

Drugi zubi prirodno urastaju u prostor zuba koji nedostaje. Pri tom se mogu previše izbočiti iz desni ili rasti pod kutom, što može dovesti do kompresije (zbijanja) ili malokluzije (nepravilnog postava) zuba. Prilikom zagriza ili žvakanja čeljust se ispravno ne zatvara, što napreže i zube i čeljust. Nepravilno uraštanje zubi u zazore otežava i čišćenje zubi jer se u teško dostupnim mjestima mogu zadržati i pokvariti ostaci hrane, što može izazvati karijes i gingivitis.

Što poduzeti?

Redovna kontrola omogućit će zubaru da otkrije i riješi eventualne probleme koji se javljaju zbog zuba koji nedostaju. Ako vam je dijete izgubilo stalni zub, posavjetujte se sa zubarom. Ako vas muči bilo koja od opisanih dugotrajnih tegoba, također otiđite zubaru.

Liječenje

Zubar će možda ispuniti zazore, tj. prazna mjesta, lažnim zubima, ili će poduzeti mjere za ispravljanje nepravilno postavljenih zuba. U tom slučaju, »upotrijebit« će vaše zube kako bi ispunio međuprostore – npr. montiranjem aparata koji će zube potisnuti prema zazoru, ili operacijom kojom se neki zubi vade i premještaju na pravo mjesto. Operacija (transplantacija) zahtijeva opću anesteziju i, obično, 2-3 dana boravka u bolnici.

Ako zbog nepravilne okluzije osjećate bolove u čeljusti, zubar vam može montirati posebni aparat, tzv. “podizač zagriza” ili “ispravljač zagriza”, na gornje zube i desni.