Peritonitis Simptomi I Liječenje

Peritonitis

Peritonitis je upala peritoneuma (potrbušnice), dvoslojne opne koja oblaže trbušnu šupljinu i obavija želudac, crijeva i druge organe u trbušnoj šupljini.

Upala je gotovo uvijek posljedica neke osnovne bolesti, a ne bolest sama po sebi. Peritonitis može nastati kao komplikacija poremećaja kao što je nadražaj ili prekid (ruptura) probavnog trakta – npr. perforiranog čira želuca ili čira dvanaesnika, divertikula ili upale slijepog crijeva. Upala može nastati i kao komplikacija zdjelične infekcije, npr. upale (kod žena) jajovoda i/ili maternice (koji se nalaze u donjem dijelu trbušne šupljine). Dodatni mogući uzrok je infekcija nakon ozljede kao što je perforacija trbušne stijenke. Peritonitis može uslijediti i nakon operativnog zahvata u trbušnoj šupljim.

Simptomi

Simptomi se razlikuju ovisno o izvoru podražaja ili infekcije, ali se peritonitis uvijek odlikuje jakim bolovima u trbušnoj šupljini. Bolovi su najjači blizu mjesta osnovne bolesti: ako je uzrok apendicitis (upala slijepog crijeva), bolovi će biti najžešći s desne strane trbušne šupljine. Bolovi se pojačavaju kretanjem, kao i pritiskom na osjetljivo mjesto. Bolesnik često osjeća mučninu, nakon koje slijedi povraćanje, a česta je i groznica. Dva ili tri sata nakon nastupa upale trbuh znade oteći, a bolovi postaju difuzniji (šire se) i slabiji su. No, popuštanje bolova nije znak poboljšanja, već upozorenje i znak opasnosti .

Učestalost

Peritonitis je rijedak u zemljama s visokim standardom zdravstvene zaštite. Međutim, peritonitis je gotovo neizbježan, ako se odgađa liječenje hitnog abdominalnog slučaja, kao što je perforirani čir dvanaesnika ili upala slijepog crijeva.

Opasnosti

Ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere, bolesnik može dehidrirati zbog učestalog povraćanja. Popuštanje jakih bolova znak je paralize crijeva, i bolesnik će umrijeti, akc se hitno ne intervenira.

Što poduzeti?

Peritonitis je ozbiljna bolest. Ako vas spopadnu jaki bolovi u trbušnoj šupljini, koji traju dulje od 10-12 minuta, te osobito ako su popraćeni nekima od spomenutih simptoma, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Liječnik će najprije nastojati utvrditi osnovni uzrok bolesti, te će vam postavljati pitanja i pregledati vam trbuh, pritiskujući ga na raznim mjestima kako bi pronašao upaljeno područje. Možda će vas i rendgenski pregledati.

Liječenje

Hitan operativni zahvat radi rješavanja osnovnog uzroka upale potrbušnice je općenito jedino moguće liječenje. Nakon dolaska u bolnicu, ispraznit će vam crijeva pomoću cijevi provedene kroz jednjak i želudac. Radi liječenja upale i kako bi vas ojačali za operaciju, dobit ćete antibiotike, a često i hranjive tvari i potrebnu tekućinu – i to intravenoznom infuzijom. Zatim će vam otvoriti trbušnu šupljinu pa odstraniti organ koji uzrokuje upalu (kao kod upale slijepog crijeva) ili ga sašiti (npr. kod perforiranog čira).

Izgledi na potpuni oporavak su izvrsni. Zahvaljujući antibioticima, danas mali broj ljudi umire od peritonitisa.