Opstrukcija Crijeva Učestalost I Liječenje

Opstrukcija crijeva

Opstrukcija crijeva je djelomično ili potpuno začepljenje crijeva, pa se stoga proces probave ne može odvijati do kraja. Opstrukciju može izazvati niz faktora. Najčešći uzroci su uklještenje (strangulacija) hernije, ili začepljenje crijeva tkivom koje je posljedica prethodne upale ili operacije u trbušnoj šupljini. Međutim, prolaz hrane kroz crijeva mogu ometati i novotvorevine kao što su rak debelog crijeva ili karcinoidi. Ponekad se dio zdravog crijeva može zavrnuti ili iskrenuti (to je tzv. volvulus). U rijetkim slučajevima uzrok opstrukcije crijeva je djelomično ili potpuno začepljenje nastalo zbog neprobavljivog predmeta, npr. kovanog novca ili ključa, koji je bolesnik slučajno progutao.

Simptomi

Simptomi ovise o mjestu opstrukcije, te o tome da li je ona djelomična ili potpuna. Opstrukcija u tankom crijevu izaziva povremene bolove, nalik na grčeve, u srednjem dijelu trbušne šupljine, uz sve češće povraćanje. Međutim, ako je do opstrukcije došlo u debelom crijevu, povraćanja gotovo i neće biti. Potpuno začepljenje u bilo kojem dijelu probavnog trakta prirodno dovodi do zatvora; ako je začepljeno debelo crijevo, zatvor će biti tako izrazit da bolesnik neće moći ispuštati ni vjetrove. Djelomična opstrukcija će vjerojatnije izazvati proljev nego zatvor, budući da samo tekući dio izmetina može proći kroz suženje. Ako je opstrukcija posljedica volvulusa, zavrnuti dio crijeva može se ponekad opustiti, što će smanjiti bolove i izazvati vjetrove i obilnu, vodenastu stolicu. No, olakšanje je obično samo privremeno, pa biste svakako trebali otići liječniku radi savjeta i liječenja.

Učestalost

Opstrukcija crijeva nije česta. Na sreću, osnovni uzrok se obično otkriva i rješava prije nego što nastupi potpuno začepljenje.

Opasnosti

Svaki prekid normalnog funkcioniranja crijeva može izazvati paralizu mišića. Učestalo povraćanje može izazvati dehidrataciju i, s vremenom šok. Ako začepljenje ne popusti, postoji opasnost od pucanja crijeva, što će izazvati peritonitis. Opasnost je još veća ako je opstrukcija posljedica raka, jer se tada bolest može proširiti.

Što poduzeti?

Ako zamjećujete simptome koji ukazuju na mogućnost opstrukcije crijeva, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Liječnik može potvrditi vaše sumnje ako mu jasno objasnite simptome, te pošto vam pregleda trbuh. U tom će vas slučaju odmah prebaciti u bolnicu kako bi se utvrdio uzrok i točno mjesto opstrukcije. Rendgenskim snimanjem vjerojatno će se dobiti dovoljno podataka kako bi se odmah otpočelo s terapijom, iako će ponekad biti potrebna i brza eksplorativna (istražna) operacija – laparotomija. Vjerojatno će te infuzijom dobivati tekućine kako bi se spriječila dehidratacija i šok, dok će se sadr­žaj probavnog trakta, koji se nakupio ispred začepljenja, odstraniti pomoću cijevi koju će vam kroz želudac provesti u crijeva.

Liječenje

Operativni zahvat je praktički neizbježan, i može se obično izvesti istodobno s laparotomijom. Ako je izvor tegoba volvulus, kirurg će možda uspjeti odvrnuti crijevo kako bi spriječio ponovnu pojavu opstrukcije. Međutim, kirurzi često radije odstranjuju dio crijeva u kojem je došlo do začepljenja kako bi eliminirali svaku opasnost od ponovnog začepljenja. Izgledi na potpuni oporavak nakon operativnog zahvata su izvrsni, i problemi su mogući samo u slučaju kad osnovna bolest ne reagira na terapiju.