Mrtvi Zubi

zubar

U sredini svakog zdravog zuba nalazi se srčika (pulpa), živo tkivo koje čini zub osjetljivim na toplinu, hladnoću, pritisak i bol. Ako odumre srčika, odumire i zub.

Srčika može odumrijeti zbog propadanja zuba ili karijesa, a ponekad i nakon udarca po zubu. Međutim, u nekim slučajevima nema očitog uzroka. Nikakvi simptomi ne upozoravaju na odumiranje zuba (osim prestanka boli u zubu koji propada), pa možda i nećete znati da imate mrtvi zub sve dok vam to zubar ne kaže prilikom kontrole. Nakon nekog vremena mrtvi zubi lagano posive.

Što poduzeti?

Pošto otkrijete mrtvi zub, zubar će vam ga možda liječiti. Postoji opasnost, osobito nakon karijesa, da otrovne tvari i bakterije prodru iz mrtve srčike kroz korijen i izazovu apsces (vidi Apsces zuba).

Liječenje

S obzirom da mrtvi zub i dalje može djelotvorno obavljati funkciju kojoj je namijenjen, obično nema razloga za vađenje ako nije jako propao. Zubar obično izbuši otvor u zubu, očisti ga, dezinficira, te ispuni (plombira) komoru srčike i kanal korijena. To se obično naziva liječenjem kanala korijena. Sve šupljine u kruni zuba plombiraju se uobičajenim postupkom.