Malapsorpcija Simptomi

Malapsorpcija

Zdravo tijelo mora stalno biti opskrbljeno hranjivim tvarima koje mu daju energiju i tvari za gradnju tjelesnih tkiva. Hranjive tvari se apsorbiraju u krvotok uglavnom u tankom crijevu.

Ako nešto nije u redu sa strukturom tankog crijeva, ili ako kemijski spojevi i enzimi u tankom crijevu ne pridonose procesu probave kako treba, neki sastojci u hrani neće se potpuno apsorbirati. Zbog toga je malapsorpcija u osnovi simptom bolesti koja utječe na funkcioniranje tankog crijeva.

Malapsorpcija može biti posljedica cijelog niza bolesti. Može je izazvati fizička promjena unutarnje apsorpcione površine tankog crijeva (npr. kod Crohnove bolesti) ili reakcija na neki sastojak u ishrani – npr. na gluten (vidi celijakija). Kod rijetke nasljedne bolesti koja se zove alaktazija, nedostatak jednog probavnog enzima izaziva nesposobnost probavljanja i apsorbiranja šećera prisutnih u mlijeku. Malapsorpcija može biti povezana i sa sideropeničnom anemijom, pernicioznom anemijom i kroničnim pankreatitisom, a može ponekad biti i komplikacija šećerne bolesti, oboljenja štitnjače ili cistične fibroze.

Dodatni uzrok malapsorpcije je operativni zahvat na probavnom traktu. Tako npr. jedna vrsta zahvata pri odstranjivanju želuca mijenja “klimu” tankog crijeva, iako se posljedice te promjene uglavnom osjete tek nakon nekoliko mjeseci ili čak godina.

Simptomi

Uobičajeni simptomi jesu povremeni osjećaj nelagode u trbušnoj šupljini, općenito meka stolica i žućkasto sive izmetine masnog izgleda i naročito jakog zadaha, koje često plutaju na vodi zbog visokog sadržaja masti. U toku mjeseci ili godina neliječena malapsorpcija dovodi do gubitka težine i energije, gubitka daha, te raznih simptoma nedostatka vitamina ili minerala, kao što su ranjav jezik, osjećaj bockanja i obamrlost ruku i nogu.

Učestalost

Teška i opća malapsorpcija je izuzetno rijetka u razvijenim zemljama. Oko 33% osoba koje se podvrgavaju operativnom zahvatu na probavnom traktu pokazuje znakove malapsorpcije u razdoblju nakon operacije, iako su oni blagi te uz bolničku njegu ubrzo nestaju.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate malapsorpciju, obratite se liječniku. On će vas najprije temeljito pregledati, a zatim uzeti nekoliko uzoraka krvi i stolice radi analize kojom se određuju razine bjelančevina, masti i minerala.
Pošto se stanje dijagnosticira, glavni je zadatak liječnika da otkrije osnovni uzrok malapsorpcije i da ga liječi. U nekim slučajevima pomaže vrlo kalorična ishrana s visokim sadržajem bjelančevina, te uz dodatak vitaminskih i mineralnih ekstrakta.