Kronični Pankreatitis Simptomi I Liječenje

kronični pankreatitis

Kronični pankreatitis je rijetka bolest koja se razvija u toku mnogo godina. Ponekad se znade razviti nakon učestalih napadaja akutnog pankreatitisa. Bolesnik se potpuno ne oporavlja u razdoblju između napadaja, pa upaljena gušterača stvara sve manje probavnih sokova i hormona. Kod većine slučajeva kroničnog pankreatitisa nema prethodnog akutnog napadaja; međutim, bolest je obično povezana s prekomjernim uživanjem alkohola i/ili žučnim kamencima.

Simptomi

Glavni simptom su bolovi (iako 10% bolesnika ne osjeća nikakve bolove). Bolovi su tupi, nalik na grčeve, prodorni, i pogoršavaju se hranom ili alkoholom, a ublažavaju ako bolesnik sjedne i prigne se. Napredovanjem bolesti bolovi traju sve duže i javljaju se sve češće. Neki se bolesnici tuže na lošu probavu između napadaja. Dodatni simptomi (koji se ne javljaju u svim slučajevima) jesu blaga žutica i gubitak težine. Osim toga, gušterača može prestati proizvoditi insulin (hormon), pa se može razviti šećerna bolest.

Što poduzeti?

Simptomi kao što su žutica, jaki bolovi u trbuhu ili neobjašnjiv gubitak težine zahtijevaju neodložan odlazak liječniku. Ako liječnik posumnja na poremećaj gušterače, poslat će vas na niz pretraga.

Liječenje

Samopomoć: odmah i potpuno prekinite s alkoholom, i držite se strogo ishrane s malim sadržajem masti, koju vam preporuči liječnik.

Stručna pomoć: ako osjećate osobito jake bolove, liječnik će vam propisati analgetik. Osim toga, morat ćete sa svakim obrokom uzimati tablete s enzimima koji su vam potrebni za probavljanje hrane, ali ih vaša oštećena gušterača više ne može proizvoditi. U nekim slučajevima napadaji bolova u trbuhu su gotovo nepodnošljivi, pa se tada preporuča operativni zahvat – odstranjivanje oštećenog tkiva gušterače. Ako se strogo držite preporučenih mjera – tj. uopće ne pijete alkoholna pića, jedete hranu s niskim sadržajem masti i uzimate tablete s enzimima gušterače, te odlazite na kontrolne preglede prema preporuci liječnika – izgledi na poboljšanje stanja su dobri.