Kronični Hepatitis Simptomi I Liječenje

Kronicni hepatitis

Kronični hepatitis je vrlo rijetka bolest kod koje  upala jetre »tinja« mnogo mjeseci ili godina. Smatra se da je upala posljedica autoimune reakcije zbog koje tijelo proizvodi antitijela protiv vlastitih tkiva.

Kroničnom hepatitisu obično prethodi infekcija, kao što je akutni hepatitis B, iako ponekad može biti povezan s bolesti probavnog trakta, kao što je ulcerozni kolitis ili Crohnova bolest.

U rijetkim slučajevima kronični hepatitis može biti posljedica prekomjernih doza nekih lijekova (npr. paraceta) ili alkohola. Ponekad je uzrok nepoznat.

Simptomi

U početnim stadijima simptomi se javljaju pa iščezavaju, ali se zatim godinama postepeno pogoršavaju i postaju sve izrazitiji.
Glavni simptomi su umor, pomanjkanje apetita, žućenje kože i bjeloočnica (vidi žutica), te loša probava nakon masnih jela ili alkoholnih pića. Mogu se javiti i bolovi u zglobovima.
Ponekad se kronični hepatitis razvija tako polako da u početnim stadijima i nema simptoma (iako se jetra oštećuje). U takvim se slučajevima bolest može otkriti rutinskom pretragom krvi – npr. redovnom kontrolom krvne slike nakon napadaja akutnog hepatitisa B.

Opasnost

Kronični hepatitis je ozbiljna bolest jer postepeno, u toku više godina, negativno utječe na funkcioniranje jetre. Glavna opasnost je u tome što će bolesnik s vremenom dobiti cirozu jetre.

Što poduzeti?

Ako dobijete žuticu, obratite se liječniku osobito ako ste prije toga imali akutni hepatitis B. Liječnik će dijagnosticirati bolest, ako je prisutna, fizikalnim pregledom, krvnim pretragama, a možda i biopsijom jetre (u bolnici).

Liječenje

Prije svega treba izbjegavati sve tvari koje bi mogle pogoršati upalu jetre. To se posebno odnosi na alkohol i paracet, koje valja potpuno eliminirati. Mnogi lijekovi, koji se prodaju bez recepta, sadrže male količine paracetamola, pa nemojte nikada uzimati tablete ili pilule ako prije toga niste provjerili sadrže li paracetamol, ili ako se niste najprije posavjetovali s liječnikom. Iako je oštećenje jetre obično ireverzibilno (nepovratno), lijekovi mogu ublažiti simptome i usporiti proces daljnjeg oštećenja. Liječnik će vam vjerojatno propisati kortikosteroidne i druge lijekove, te čestim kontrolama i pretragama krvi pratiti simptome i na vrijeme otkrivati i liječiti eventualne komplikacije, npr. cirozu jetre.