Kolera

kolera

Uzročnik kolere je vrsta bakterije koja oštećuje crijevnu sluznicu te izaziva gubitak do 15 litara tekućine dnevno. Bakterije se prenose zagađenom vodom ili sirovim voćem i povrćem, i to u područjima sa slabom higijenom. Stoga se većina slučajeva u razvijenim
zemljama može pripisati posjetu ili privremenom boravku u manje razvijenim dijelo vima svijeta.

Simptomi bolesti su bolovi u trbušnoj šupljini i proljev; stolica nalikuje na mutnu vodu, te se u teškim slučajevima izbacuje gotovo neprekidno.

Bolesnik je izuzetno žedan, nema vrućicu, ali na mahove povraća. Mogući su i mišićni grčevi. Ako se kolera ne liječi, dehidratacija može dovesti do smrti. Ako ste u inozemstvu, ili ste se nedavno vratili iz inozemstva, te odjednom dobijete vrlo vodenast proljev koji postaje sve jači umjesto da nestane nakon nekoliko sati, odmah potražite liječničku pomoć. U međuvremenu, pijte što veću količinu bezalkoholnih tekućina.

Ako obolite od kolere u nekoj razvijenijoj zemlji (gdje će liječnik lako dijagnosticirati bolest ako mu kažete da ste nedavno boravili u inozemstvu), smjestit će vas u bolnicu. Liječenje je uglavnom usredotočeno na obnavljanje tjelesne tekućine i to intravenoznom infuzijom. Kako bi se uništili uzročnici kolere, dobivat ćete i antibiotike. Vjerojatno ćete se potpuno oporaviti za sedam do četrnaest dana, a naknadnih posljedica nema.