Karcinoidi Simptomi I Liječenje

Karcinoidi

Karcinoid je posebna vrsta novotvorevine na crijevnoj stijenci koja se, iako je maligna razvija tako polako da pola osoba s tom bolešću ne zna da je ima. Novotvorevine se obično otkrivaju samo prilikom dijagnostičkih pretraga ili operativnih zahvata koji se vrše zbog neke druge bolesti nepovezane s karcinoidom. Međutim, karcinoid može narasti i do te mjere da izazove opstrukciju crijeva.

Karcinoidne stanice metastaziraju u otprilike 10% slučajeva – tj. šire se krvotokom u jetru gdje se razmnožavaju i tvore tumore koji izlučuju hormone. Ti tumori stvaraju hormone koji se prenose krvotokom i izazivaju cijeli niz posljedica u tijelu. Rezultat je karakteristična skupina simptoma koju nazivamo karcinoidnim sindromom.

Simptomi

Glavni simptom karcinoidnog sindroma je zajapurenost kože lica i vrata nakon fizičke aktivnosti ili alkoholnog pića. Pojava nalikuje na rumenilo, ali traje mnogo dulje – sve do nekoliko sati. U ostale simptome ubrajamo suzenje i oticanje očiju, akutni proljev (često popraćen grčevima u trbušnoj šupljini), hripanje i druge simptome astme, te simptome dekompenzacije srca uključujući gubitak daha.

Što poduzeti?

Ako imate simptome koji ukazuju na mogućnost karcinoidnog sindroma, liječnik će vas uputiti na pretrage radi potvrde dijagnoze, npr. na rendgensko snimanje trbušne šupljine, endoskopiju (radi pregleda unutrašnjosti probavnog trakta) i biopsiju (radi utvrđivanja eventualno prisutne izrasline ili novotvorevine).

Liječenje

Ako se otkriju u ranom stadiju, karcinoidi se često mogu odstraniti kirurškim putem, ali se karcinoidni sindrom ne može izliječiti operativnim zahvatom. U tom slučaju terapija se uglavnom temelji na lijekovima, te je usredotočena na ublažavanje simptoma smanjenje zajapurenosti i kontroliranje proljeva. Astma se ublažava bronhodilatatorima. U nekim slučajevima napredovanje bolesti može se usporiti citostaticima.