Iritabilni Kolon Simptomi I Liječenje

iritabilni kolon

Sadržaj crijeva se normalno pokreće redovitim, koordiniranim valovima mišićne kontrakcije (peristaltika). Kod tzv. iritabilnog debelog crijeva (kolona) valovi su neredoviti i nekoordinirani što ometa prolaz fekalne tvari (izmetina) kroz crijeva. Uzrok ovoj tegobi nije posve jasan; kao i loša probava, ona je vjerojatno posljedica niza faktora. Neki liječnici smatraju da je uzrok uglavnom psihološke prirode, budući da je tegoba najčešća kod osoba pod stresom.

Simptomi

Glavni simptom može biti proljev ili zatvor stolice (opstipacija) – što znači da stolica može biti ili prekomjerno tekuća ili pretvrda. Ponekad se zatvor, odnosno tvrda stolica u obliku suhih, zrnatih komada, može izmjenjivati s proljevom, koji je obično teži ujutro. Cesto se javljaju i bolovi prilikom izbacivanja stolice (defekacije). No, najčešći je simptom bolni grč, koji se povremeno i obično osjeća s jedne strane u donjem dijelu trbušne šupljine, i koji obično popušta nakon izbacivanja stolice.
Ako imate iritabilno debelo crijevo, povremeno će te osjećati blagu mučninu, osjećaj nadutosti i pomanjkanje apetita.

Učestalost

U Velikoj Britaniji ova je tegoba dva puta češća kod žena. U prosječnoj godini liječniku se zbog nje javlja otprilike 1 osoba na 1500, iako se mnogi jednostavno mire s tim stanjem. Iako stanje može godinama izazivati osjećaj nelagode u trbušnoj šupljini, praktički nema nikakve opasnosti od daljnjih komplikacija.

Što poduzeti?

S obzirom na to da su simptomi iritabilnog kolona slični simptomima raka debelog crijeva, ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti – tj. simptomima potencijalno opasnih bolesti – trebali biste se obratiti liječniku. Dijagnoza će se postaviti nizom pretraga – rendgenskim snimanjem, sigmoidoskopijom, rendgenskom pasažom crijeva s barijevom kašom, te pregledom fecesa (stolice) radi otkrivanja tragova krvi.

Liječenje

Samopomoć: ako vas muči iritabilni kolon, trebali biste utvrditi zbog čega se simptomi pogoršavaju. Važan faktor je emotivni stres; ako je on uzrok, nastojte voditi miran i uredan život. Ako npr. otkrijete da pržena jela ili sirovo povrće pogoršavaju simptome, nastojte ih izbjegavati. Bilo bi dobro smanjiti količinu alkohola i duhana. Stanje se često znade izvanredno poboljšati prelazom na ishranu s mnogo biljnih vlakana.
Stručna pomoć: simptomi iritabilnog kolona mogu se često ublažiti lijekovima. Ako je u vašem slučaju glavni simptom zatvor (opstipacija), liječnik vam može preporučiti sredstvo za otvaranje; ako je glavni problem proljev, propisat će vam lijek protiv te tegobe. Ako osjećate jake bolove u trbušnoj šupljini, liječnik će vam propisati i spazmolitik. Ako ste izuzetno napeti, tjeskobni ili pod neuobičajenim stresom, ne bi možda bilo naodmet da neko vrijeme uzimate sredstvo za umirenje.
Svi ti lijekovi mogu ublažiti simptome, ali ne mogu izliječiti oboljenje. U većini slučajeva ono traje cijelog života, sa simptomima koji se u neredovitim razmacima smanjuju i pogoršavaju.