Ileus

Ileus

U zdravom crijevu ritmička stezanja (kontrakcije) mišića crijevne stijenke tjeraju hranu niz probavni trakt. Ileus je ozbiljna bolest kod koje nastupa paraliza crijeva.

Ileus se ponekad javlja nakon ozbiljne bolesti u trbušnoj šupljini, npr. nakon opstrukcije crijeva, ili perforacije čira želuca ili čira dvanaesnika.

Bakterije u djelomično probavljenoj hrani, koja je zaostala u crijevu, stvaraju plin koji širi crijeva i trbušnu šupljinu. Otekli trbuh pritiskuje grudni koš i otežava disanje. Uz jak zatvor, bolesnik može dobiti groznicu te učestalo povraćati tekućinu neugodna zadaha. Prilikom nastupa bolesti bolesnik osjeća tupe, uporne bolove u trbušnoj šupljini. Bolovi mogu brzo nestati, ali to nije znak poboljšanja, “i bolest može izazvati smrt, ako se ne pristupi liječenju.

Ileus se u određenom stupnju javlja nakon mnogih operacija u trbušnoj šupljini, ali se to u bolnici rješava tako rutinski da vjerojatno nećete ni saznati da ste ga imali. Inače, ileus znade biti posljedica ozbiljnog stanja, kao što je perforirani čir, pa ste u tom slučaju već teško bolesni i potrebna vam je hitna intervencija. Uspješnim liječenjem osnovnog stanja trebao bi se izliječiti i ileus.