Holecistitis

holecistitis

Kod holecistitisa žučni se mjehur upali i otekne. To je obično posljedica žučnog kamenca koji ometa tok žuči iz žučnog mjehura u crijeva. Ponekad je upala rezultat infekcije koja se širi iz crijeva.

Simptomima samog holecistitisa mogu prethoditi jaki bolovi u gornjem dijelu trbuha, obično s desne strane. To su tzv. žučne kolike. Razvojem holecistitisa povisuje se temperatura, a zatim se javlja mučnina i povraćanje.

Ako se bolest ne liječi, može se razviti žutica. U rijetkim slučajevima, kada žučni mjehur otekne do te mjere da pukne, može se razviti posebno težak oblik peritonitisa.
U Velikoj Britaniji učestalost holecistitisa je 1 slučaj na 1000 stanovnika. Tri četvrtine tih bolesnika su slučajevi s prethodnim tegobama u vezi sa žučnim mjehurom.

Što poduzeti?

Ako mislite da imate holecistitis, a osobito ako ste već imali problema sa žučnim mjehurom, odmah se obratite liječniku. Vjerojatno će vas primiti u bolnicu, te vam intravenoznom infuzijom davati hranjive tvari i lijekove (sredstva protiv bolova i antibiotike širokog spektra protiv infekcije). Pošto infekcija i upala popuste, vrše se pretrage radi utvrđivanja osnovnog uzroka. Osobama koje boluju od holecistitisa obično se preporuča odstranjivanje žučnog mjehura. Kod teških slučajeva ove bolesti operativnom zahvatu se pristupa čim bolesnik dođe u bolnicu.