Hiperlipidemija Simptomi

Hiperlipidemija

Hiperlipidemija je opći naziv za niz poremećaja koji se odlikuju previsokom razinom masti u krvi. Tijelu su potrebne razne vrste masti (lipida) koje služe kao gorivo, kao građevni materijal i u slučaju kolesterola kao sirovina za proizvodnju hormona i drugih za život bitnih kemijskih spojeva.

Krv prenosi tijelom sve te potrebne masti; međutim, greška (ili greške) u tom transportnom sustavu može prekomjerno povećati količinu lipida u krvi. Hiperlipidemija je u nekim slučajevima posljedica naslijeđenog kemijskog “defekta”. No, bolest je češće povezana s nekom općom bolesti, kao što je šećerna bolest.

Simptomi

Kod većine vrsta hiperlipidemije nema specifičnih simptoma. Kod vrlo teških vrsta hiperlipidemije kao što je rijetka, nasljedna bolest koja se zove familijarna hiperholesterolemija (FH), nakupine lipida tvore ponekad žućkaste masnice pod kožom. Masnice su osobito izrazite oko laktova, na koži između prstiju na ruci te na ahilovoj tetivi.

Učestalost

Učestalost hiperlipidemije se ne može lako procijeniti budući da u većini slučajeva nema simptoma sve dok se ne očituju posljedice. Međunarodna istraživanja pokazuju da je “sigurna” razina kolesterola (jednog od najvažnijih lipida) u krvi oko 120 miligrama (mg) na 100 mililitara (ml), dok je koncentracija od 280 mg na 100 ml kod osoba srednje dobi vrlo opasna s obzirom na mogućnost koronarne tromboze.

U našoj medicinskoj literaturi se kao normalne vrijednosti ukupnog kolesterola navode: 140-240 mg/100 ml krvi; pri tome esteri u ukupnom kolesterolu iznose od 60-70%.
Ako serumski kolesterol iznosi preko 300 mg% (a trigliceridi više od 200 mg%), pojedini liječnici preporučaju lijekove kojima se može sniziti razina kolesterola u krvi.

Opasnosti

Visoke razine masti u krvi su vjerojatno jedan od važnih uzroka ateroma i stvaranja masnih ploča na arterijskim stijenkama. Ploče i zgrušana krv mogu nakon nekog vremena začepiti krvne žile, pa je stoga hiperlipidemična osoba vrlo podložna bolestima, kao što su ateroskleroza, koronarna tromboza i moždana kap. Bez kontrolnog pregleda vjerojatno nećete znati da imate hiperlipidemiju. Ako vam je zdravlje dobro, a težina i krvni tlak normalni, ne morate brinuti o kemijskom sastavu krvi – pod uvjetom da u vašoj obitelji nema slučajeva familijarne hiperholesterolemije (FH). U tom slučaju, obratite se liječniku.