Herpes

herpes

Uzročnik ove bolesti je virus herpesa simpleksa. Infekcija se razvija u dva stadija. U prvom stadiju u ustima se razvijaju mjehurići koji prelaze u bolne čireve (ulkuse). Desni oteknu i poprime tamnocrvenu boju, a jezik je često “obložen”. Temperatura može porasti, a možete se općenito osjećati loše. Što ste stariji, to je infekcija teža; kod male djece herpes simplex može biti tako blag da prođe nezamijećen.

Nakon nestanka infekcije virus se pritaji. Kasnije ga reaktivira nekakva druga infekcija (obično je to prehlada), ili izlaganje suncu ili vjetru. Uz rubusne stvara se mjehur, koji zatim puca i pretvara se u tipičnu krastu herpesa.

Herpes simplex je vrlo čest i nije opasan. Glavna je opasnost, prilikom prvog stadija infekcije kad tijelo nije razvilo otpornost ili imunitet na virus, u tome što možete dotaći inficirano mjesto, a zatim oko, i time izazvati stvaranje ulkusa rožnice. Neugodna je i mogućnost razvoja bolesti zvane herpes genitalis.

Liječenje

U blagim slučajevima prve infekcije nije potrebno nikakvo liječenje. U teškim slučajevima, liječnik će vam savjetovati da mirujete, uzmete aspirin (ako imate temperaturu) te mažete mjehure antivirusnim sredstvom što će vam ga prepisati. Herpes simplex uvijek nestaje prirodnim putem; međutim, ako su mjehuri bolni, ili traju dulje od tri tjedna, otiđite liječniku koji će vam prepisati isto sredstvo (mast) koje ste primijenili u početku.